Няма опасност от преливане на язовири в област Смолян

Няма опасност от преливане на язовири в област Смолян

До 10 дни ще бъдат проверени всички потенциално опасни язовири в страната. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който днес инспектира състоянието на съоръженията на язовирен район Въча.

Поисканата от МИЕТ справка от областните управители сочи, че броят на потенциално опасните обекти в страната е между 500 и 600. Проверките им вече започнаха. Във всички 28 области са сформирани екипи с участието на експерти от “Язовири и каскади”, “Хидроелектроинвест” и ЕСО. При нужда те ще правят предписания на място за необходимите мерки, които да осигурят безопасна експлоатация на язовирите.

На среща в министерството вчера бе и областният управител на Смолян инж.Стефан Стайков. След завръщането си той увери, че няма никаква опасност за преливане на язовири в областта. Проблемните язовири, които са поречието на р.Въча са в добро състояние. Няма никакви признаци за безпокойство, увери още областният управител.

Проверени са и микроязовирите на територията на община Смолян – Кирянов гьол, Лагера, и микроязовир Барутин, един микроязовир в Горна Арда.

Това са естествени водни огледала, басейни, които не представляват голяма опасност. Инж.Стайков издал заповед от 14 февруари, с която възложил на комисия да провери всички водни басейни и речните корита в областта. Не могат да се правят никакви ремонтни и възстановителни работи, защото е тежка зимата и не е необходимо. Като мине зимния сезон ще направим пълна ревизия за състоянието на тези басейни. Уверявам населението, че са взети всички необходими мерки, басейните и микроязовирите да бъдат наблюдавани, за да няма никаква опасност, допълни инж.Стайков.

Вирни се горе