Новият Видински митрополит е епископ Даниил от Смолян

Новият Видински митрополит е епископ Даниил от Смолян

Драговитийският епископ Даниил е новият Видински митрополит. Той беше избран с 11 гласа от Светия синод на БПЦ, а другият кандидат – Мелнишкият епископ Герасим, получи 2 гласа. Единият, който бе гласувал за Герасим, бе Патриарх Неофит, а другият – Западно и Средноевропейския митрополит Антоний.

Драговитийският епископ Даниил /Атанас/ Трендафилов Николов е роден на 2 март 1972 г. в Смолян, където завършва основното и средното си образование.

През 1996 г. се записва в специалността “Английска филология” в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет на СУ.

През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир “Св. Георги” под духовното ръководство на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На 7 август 1999 г. е постриган от него в монашество, а на следващия ден е ръкоположен за йеродякон. През 2002 г. завършва задочно Богословския факултет на СУ. На 21 юли 2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир “Рождество Богородично”, а през юни 2006 г. е въведен в архимандритско достойнство.

По решение на Светия синод на 20 януари 2008 г. Даниил е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” и е назначен за викарий на Неврокопския митрополит.

Такъв остава до 15 юни 2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, е назначен за негов викарий, която длъжност изпълнява и до днес.

В препълнения салон на Синодалната палата патриарх Неофит отправи слово към новоизбрания Видински митрополит Даниил, в което го приветства за избирането му за митрополит на старославната Видинска епархия, която винаги в хилядолетната си история е била от особена значимост за православната ни църква. Негово светейшество каза, че новият митрополит на Видинска епархия наследява в нея именити и много заслужили архиереи, оставили незаличима диря в историята не само на тази епархия, но и на цялата ни православна църква.

Сред тях в своята духовна обаятелност е примерът на приснопаметния Видински митрополит и пръв български екзарх – Антим, каза митрополит Даниил. Той изреди имената и добродетелите и на другите Видински митрополити – Кирил, Неофит, Филарет, както и на починалия негов предшественик – митрополит Дометиан.

Вирни се горе