Новият чар на Родопите - осиновете си кошер, хапнете еко и потренирайте за ток

Новият чар на Родопите - осиновете си кошер, хапнете еко и потренирайте за ток

Спасението на пчелите, екологичен ресторант и фитнес, произвеждащ електричество – това са темите на най-запомнящите се проекти, които бяха представени от ученици в България и Норвегия в родопското село Момчиловци. Там се проведе иновационен “Еко лагер”, по образователна инициатива на “Джуниър Ачийвмънт България” – “Зелено предприемачество за устойчиво развитие”.

На първо място се класира отбор Bee Keeper, който предложи концепция за онлайн платформа за ограничаване смъртта при пчелите. Екипът ще разработи сайт, чрез който хора по целия свят ще могат да „осиновяват“ пчели и кошери, като дарявайки в рамките на една година, ще получават специален сертификат. Уебсайтът ще дава и информация за проблема с пчелите.

На второ място се класира отборът Eco Corner, който предложи концепция за еко ресторант, изграден и обзаведен от естествени и рециклирани материали, произвеждащ сам своята електроенергия чрез соларни панели. В ресторанта се сервират ястия, приготвени единствено от натурални продукти, с които заведението ще се снабдява от производители от местната общност. Младите предприемачи ще организират и месечни образователни курсове в ресторанта, които клиентите ще могат да посещават, за да разберат как могат да прилагат принципите на устойчивото развитие в собственото си ежедневие. Първият ресторант ще бъде създаден в София, а потенциалът за бъдещо развитие, чрез верига ресторанти в страната и чужбина, е голям. Ще бъдат предлагани и доставки по домовете с велокуриери.

На трето място се класира екип Eco Gym. Тяхната идея е да се създаде фитнес, в който да бъдат поставени фитнес уреди, които дават възможност енергията от механичното движение при тренировка да бъде съхранявана и превърната в електричество. Пред фитнеса ще бъде поставено голямо табло, което ще показва количеството произведено електричество от клиентите през месеца и също ще калкулира колко емисии CO2 са спестени чрез тяхната ангажираност. Най-активните хора, които правят упражнения на тези уреди, ще получават специални отстъпки.

Вирни се горе