Нова магистърска програма откриха във ВСУ “Черноризец Храбър" в Смолян

Нова магистърска програма  откриха във ВСУ “Черноризец Храбър" в Смолян

Днес беше даден старт на новата магистърска специалност във ВСУ „Черноризец Храбър”- Филиал Смолян – „Данъчен и митнически контрол”. Директорът на местния филиал д-р Анелия Пържанова официално откри магистърската програма, като представи и повече информация за нея: „Магистърската програма е предназначена за широкопрофилна и специализирана подготовка и обучение на ръководители и експерти с професионални интереси в областта на икономиката, финансите, управлението на службите за данъчен и митнически контрол, данъчното и митническото облагане на икономическите агенти, митническите режими и процедури, данъчната и митническата политика на ЕС и най-вече в областта на данъчния и митническия контрол. Основната цел на обучението е студентите да бъдат добре теоретично подготвени за решаване на практическите проблеми свързани с функционирането на митническата и данъчна администрация в областта на упражнявания от нея контрол.

В магистърската програма „Данъчен и митнически контрол“ във Филиал-Смолян ще се обучават 56 студента и поради изключително големия интерес към нея, ще бъде обявен и втори прием за желаещите да придобият тази специалност.”

Заместник-ректорът на ВСУ „Черноризец Храбър” – проф.д-р Теодора Бакърджиева поздрави студентите от свое име и от името на Президента на университета -проф.д. ик.н. Анна Недялкова. „Създаването на магистърска програма с такава област на компетенция е от изключително значение за този регион. Аз искам да изразя своето задоволство, че се оценява инициативата на Варненския свободен университет, че има интерес от ваша страна да започнем заедно да издигаме приоритетите на този регион, съгласно иновативната стратегия за специализация, която се налага в България в последната година, която цели да издигне страната ни като държава с развити нови технологии във всички направления. Това, че сте първи випуск на тази програма, поставя пред вас много ангажименти и отговорности – да положите една стабилна база, която в последствие да се надгражда.” След което проф. Бакърджиева пожела успешен старт на всички.

Заместник-областният управител Андриян Петров поздрави ръководството на университета, преподавателите и студентите: „Радвам се, че работим съвместно, че си протегнахме ръка местна, държавна власт и представителите на този университет. Образованието е част от икономическото развитие на област Смолян. Колкото повече студенти са в нашия край, за да учат тук, толкова повече той ще просперира. Относно възможностите за реализация на територията на областта, ще започна с фактът, че ние сме на финалната права – стартът по изграждане на ГКПП „Рудозем-Ксанти”, който се очаква през месец юни 2018 година да започне да функционира. Специалисти, като вас, ще бъдат необходими, за да се включат и работят както на този пункт, така и на другите съпътстващи структури, обслужващи дейността на пункта и преминаването на потока. Така, че перспективи за работа има, и това е една от основните цели, към които ние, като представители на правителството, се стремим да реализираме.” В заключение г-н Петров пожела на студентите да полагат усилия и желание, за да завършат успешно своята магистратура и да намерят своята реализация.

Главният секретар на Агенция „Митници” – Цветан Мадански, който е и част от обучителния процес, като представител от практиката, се обърна към студентите: „Аз не съм тук, като главен секретар, аз съм тук, като вашия преподавател. Тук съм, за да ви дам знания. Искам след приключването на този курс да излезете обогатени със знания, със самочувствие. Пожелавам Ви успех и вярвам, че ще работим заедно за бъдещето на този регион.”

Доц. Ива Монева – ръководител на магистърската програма „Данъчен и митнически контрол” също поздрави студентите и ръководството, след което започна и същинския обучителен процес.

Вирни се горе