Номинираха „Костадин Илчев – самобитен продължител на родопската гайдарска традиция” за участие в „Живи човешки съкровища”

Номинираха „Костадин Илчев – самобитен продължител на родопската гайдарска традиция” за участие в „Живи човешки съкровища”

В Областна администрация- Смолян се проведе заседание на Комисията за провеждане на първична селекция в област Смолян (регионален етап) на кандидатурите по Националната система „Живи човешки съкровища – България”. Комисията, утвърдена със заповед на Областния управител, се председателства от доц. д-р Николай Вуков – Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките /ИЕФЕМ – БАН/. В състава й се включиха Ваня Йорданова-Данчева – уредник, завеждащ отдел „Етнография“ в РИМ „Стою Шишков“ и Руска Главчева – местен краевед и фолклорист.

След разглеждане и обсъждане на регионалните предложения Комисията взе решение в националния етап по попълване на НС „Живи човешки съкровища – България” от името на област Смолян участие да вземе съвместната кандидатура на РИМ „Стою Шишков“ и НЧ „Христо Ботев – 1871“ – „Костадин Илчев – самобитен продължител на родопската гайдарска традиция”, съобщиха от пресцентъра на областта.

В регионалната селекция бяха допуснати още две кандидатури:

  1. Обред за новородено бебе „Молитви“ – НЧ „Искра 1957“ – с. Виево, общ. Смолян.

  2. Абаджийството в с. Арда – история и традиция – НЧ „Извор 1920“ – с. Арда, общ. Смолян.

Официалната церемония по обявяване на регионалните и национални живи човешки съкровища ще се състои в Министерство на културата на 24 юни.

Вирни се горе