Николай Мелемов единодушно бе преизбран за председател на АРО

Николай Мелемов единодушно бе преизбран за председател на АРО

През 2016 г. АРО ще продължи да работи по проекти подкрепени от Европейския съюз

На 25 март 2016 г. в Смолян се проведе Общо събрание на членовете на Асоциацията на родопски общини и заседание на Управителния съвет на АРО. Кметът на Смолян Николай Мелемов бе преизбран за председател на АРО, а за негови заместници бяха избрани кметовете на общините Неделино, Брацигово и Родопи – Боян Кехайов, Петко Петков и Пламен Спасов.

Контролният съвет на АРО избра за свой председател Руси Чаушев, който е и председател на ОбС Девин. В КС влизат още председателите на Общинските съвети на Смолян и Неделино -Славка Каменова и инж. Стойко Еленов, както и Валентина Хаджиева – заместник-председател на ОбС „Родопи“ и Дима Пашкулева – общински съветник в Брацигово, съобщи Златка Николова изпълнителен директор на Асоциацията на родопските общини.

През 2016 година АРО ще продължи да работи по проектите „Зелени обществени поръчки в действие“ (Green ProcA), „Подкрепа на местните власти в разработването и интегрирането на планове за действие за устойчива енергия със системи за управление на енергията в съответствие с ISO 50001” (50000and1SEAPs) и “Стратегически действия за насърчаване отоплението и охлаждането от възобновяеми източници“ (RES H/C SPREAD). Проектите са съфинансирани по програмата Интелигентна Енергия Европа на ЕС и в тях участват организации от България, Германия, Италия, Гърция, Румъния, Австрия, Полша, Латвия, Испания и Словакия.

По проект „Green ProcA” АРО в партньорство с Енергиен център София ще организират обучения, които имат за цел да представят възможностите за пестене на енергия и пари чрез прилагане на зелени обществени поръчки на сгради, улично осветление и офис оборудване.

Целта на проекта e при изпълнение на задачите и целите, залегнали в плановете за действие за устойчиво енергийно развитие или други общински програми за енергийно развитие, общинските власти да включват екологични критерии при провеждане на обществените поръчки.

През 2016 г. АРО и Европейски център за качество ще продължат да си сътрудничат в рамките на проект 50000and1SEAPs. По проекта се изготвят планове за действие за устойчива енергия (ПДУЕ) на общините Брацигово, Чепеларе, Неделино, Златоград и Рудозем. Плановете ще се обсъждат по време на енергийни форуми, в които ще участват всички заинтересовани страни на местно ниво. Петте общини ще бъдат подкрепени и при сертифицирането на системи за управление на енергията (СУЕ), съгласно изискванията на ISO 50001 с цел подобряване на енергийната ефективност. Целта на проекта е да се изгради от общините съгласуван подход „СУЕ+ПДУЕ”. 2

Очаква се през месец май Общото събрание на АРО да приеме План за отопление от възобновяеми източници на Родопския регион до 2030 г. Регионалният план, който е част от проект RES H/C SPREAD, се разработва от АРО и Черноморски изследователски енергиен център. В работата на Общото събрание на АРО на 25 март участие взе и Иванка Панделиева, експерт в Енергиен център София. Тя представи проект CITYinvest, който се финансира по програма Хоризонт 2020 на ЕК и цели да представи опита на местни власти от ЕС при разработването и прилагането на иновативни финансови схеми за енергийно-ефективни проекти, както и да подпомогне прилагането на подобни проекти в общините от Родопския регион.

АРО ще кандидатства с две проектни предложения-„Политики за повишаване на достъпа до здравни услуги в по-изостаналите райони“ и „Създаване на културен маршрут базиран на историята на тютюна през вековете и насочен към икономическото, културното и социалното развитие на трансграничния регион“. Проектите са по програмата за сътрудничество INTERREG V-A Гърция-България 2014-2020, отчете още Златка Николова.

Вирни се горе