Никол е най-често използваното име за момиченце в област Смолян

Никол е най-често използваното име за момиченце в област Смолян

С течение на времето се променят и имената, които родителите избират за своите деца. През 2011 год. се запазва по-голямото разнообразие на имената на новородените сред момичетата, които по принцип са по-малко от момчетата. За момичетата са използвани 233 имена, а за момчетата - 198. Най-много са момичетата назовани с име Никол - 14 (3.2% от всички момичета), следват Виктория и Рая по 11 или по 2.5%. На трето място са имената Александра и Дария – по 10 или по 2.3%,съобщиха от статистика.

Често срещани са също Габриела и Мария (четвърто място), Симона и Теодора (пето място), Даниела, Петя и Сияна (шесто място), Даная и Стефания (седмо място). След тях се нареждат имена като Айлин, Божидара, Гергана, Даяна, Деница, Ивайла, Калина, Марая, Мелек, Сара и др.

При момчетата, най-разпространеното име е Даниел – 15 момчета или 3.5%. На второ място по разпространение са Николай и Димитър по14 или 3.3%. С името Александър са 13 момчета или 3.1%. На четвърто място е Алекс - 11 (2.6%). Често срещани са Мартин и Никола – по 9 или по 2.1%. Борислав, Иван, Кристиян и Раян – по 8 или 1.9%. Следват ги Божидар, Денис, Ивайло и Янис (седмо място), Денислав и Мирослав (осмо място), Амир, Атанас, Владимир, Георги и Стефан (девето място). Други често срещани имена са Виктор, Йоан, Велизар, Давид, Едис, Ерик, Златомир, Калоян.

Традиционните имена, преобладаващи при по-възрастните поколения, се изместват от нови, взаимствани от различни източници. Сред момичетата се срещат имена като: Бенсу, Джансел, Дилек, Елинор, Елиф, Каан, Мелда, Нил-Су, Панар, Суна, Тарин, Франки , Хармония и др. Част от мъжете след двадесетина години ще се казват: Алессио, Антъни, Джеймс, Емир, Етиен, Жан, Исус, Леонардо, Малдини, Мерт, Никълъс, Омар, Стенли и Стивън.

Вирни се горе