Незрящи от Смолян отбелязаха на Перперикон Международния ден на Белия бастун

 Незрящи от Смолян отбелязаха на Перперикон Международния ден на Белия бастун

44 членове на Смолянската организация на слепите и придружители пътуваха до светилището Перперикон край Кърджали, за да почетат Деня на белия бастун – 15 октомври, определен през 1970 г. от Международната федерация на слепите. В България този ден за първи път се ознаменува през 1980 година. 13 ноември пък е определен за Международен ден на незрящите и Световен ден на добротата.

Въвеждането на белия Бастун като отличителен знак за слепи е от началото на миналия век, отбеляза председателката Теменужка Миткова, самата тя с втора група инвалидност, родена седмаче с „мързеливи очи“. Благодарение на изключителното й трудолюбие още от малка и многото специални упражнения за очи успявала да се справи в живота и в работата без другите да разберат проблема й. От 10 години е председателка на слепите в областта. „Идването ни на Перперикон, каза тя, не е случайно – не всички могат да видят тази историческа забележителност, но могат да я почувстват. Очи нямаме, но дух имаме…“

Усещането е специално дори в подножието на археологическия комплект. Не всички успяха да се изкачат до върха. Смелчаците бяха 20 човека, включително и напълно слепи, но с придружители. Стигнаха до върха със своята упоритост и подкрепа от другите. Търпение, съчувствие и взаимопомощ е характерното поведение за групата незрящи.

На връщане след вкусния обяд пред една планинска чешма се проведе състезание за ползване на Белия бастун с отличаване и награди. Председателката на Смолянската организация на слепите Теменужка Миткова и сътрудникът й Златко Златанов връчиха подаръците. Първенецът Ася Билюкова получи говорящ апарат за измерване на кръвното налягане, Наталия Шатева /на втора място/ пое говорящия ръчен часовник, а третият Сребрин Самуиловски – говорящия будилник. Като най-активен член на организацията Фейме Пиперкова от с. Тикале бе наградена с Бял бастун. След като отново припомни ползата от Белия бастун, Теменужка Миткова посъветва нуждаещите се да го имат. По 22 лева струват чрез Социални грижи, а чрез Съюза на слепите може да се купи за 11 до 16 лева. Белият бастун е знак водачите на превозни средства да внимават, а пешеходците да насочват носещите го. Той помага да се придобие самостоятелност в ежедневието на слепите, да не се изолират от обществото, да са мобилни. Ако Белият бастун има и червено оцветяване, това означава, че носещият го и не вижда, и не чува.

Целодневното преживяване до Перперикон и обратно в Смолян завърши с хора под акомпанимента на акордеониста Златко Златанов, който свиреше почти през цялото време в автобуса, а певиците от Съюза изпълниха целия си репертоар.

Областната организация на Съюза на слепите има 701 членове, от които 367 в Смолян.

Денят на Белия бастун се отбелязва също и в организациите в Девин, Рудозем и Златоград.

Росица Примовска

Вирни се горе