Недялко Славов: „За една година от площадка без никакви необходими документи ние стигаме до готов работен проект”

 Недялко Славов: „За една година от площадка без никакви необходими документи ние стигаме до готов работен проект”

Областният управител Недялко Славов откри пресконференцията за представяне на проекта за ГКПП „Рудозем-Ксанти” с едноминутно мълчание в знак на почит към паметта на Георгиос Павлидис – префект на Източна Македония и Тракия, Република Гърция, който напусна този свят след дълго боледуване. „Голям наш приятел, радетел за развитието на българо-гръцките взаимоотношения и основен фактор от гръцка страна за отварянето на граничния пункт при Златоград, който изключително много помогна за всичко, което е направено по този проект до момента. Той е и почетен гражданин на Смолян и Златоград.”, с тъга и уважение отбеляза Славов.

Припомняйки извървените стъпки до този момент, областният управител представи нагледно помещенията, зоните, цялостната визуализация на бъдещия пункт при Рудозем, обясни за изграждането на ВиК инсталации, електрозахранване, оптични кабели. „Целият пункт се предвижда да бъде ограден с видео-наблюдение абсолютно навсякъде. Предвидени са и са проектирани и най-малките подробности, свързани с преградни елементи, преценена е необходимостта от пренасочване потока на преминаващите пътни превозни средства, цялата вертикална и хоризонтална пътна маркировка.”

Областният управител изказа сърдечни благодарности на всички държавни институции и община Рудозем, с които в тясно взаимодействие извървяха нелекия път през последната година и няколко месеца, за да се стигне до тук. „Изключително в кратки срокове те предвижваха необходимите документи и процедури. За една година от площадка без никакви необходими документи ние стигаме до готов работен проект.”

Относно предстоящите процедури, той разясни: „В момента се изготвя доклада по оценка на съответствия на работния проект и проектът с всички предложения ще бъде внесен за разглеждане на междуведомствен съвет по въпросите за граничния контрол, който се председателства от вицепремиера и министър на вътрешните работи г-жа Румяна Бъчварова. Съвета трябва да се произнесе с положително или отрицателно становище по така подадения проект. След получаване на положително становище, предстои да предоставим работните проекти с това становище в Министерството на регионалното развитие и благоустройството за получаване на разрешение за строеж, което също е процедура съобразно Закона за благоустройството на територията. След което имаме готовност за провеждане на обществена поръчка за строителство и консултантска услуга на строителен надзор. Паралелно с това сме започнали разговори с нашето правителство за набавяне на необходимите средства. По Трансграничната програма първоначално имаме един милион евро, преди два дни на Мониторинговия комитет се взе решение за допълнително отпускане на още 480 хиляди евро, но при всички положения ще е необходимо и държавно дофинансиране. Съгласно подписаният договор с финансиращия орган по програмата през 2019-та година трите партньора – българската пътна агенция (АПИ), гръцката пътна агенция (Егнатия Одос) и Областна администрация Смолян, трябва да са изпълнили ангажиментите по строителството на ГКПП „Рудозем-Ксанти”. Движим се по план, надявам се, че при добро стечение на обстоятелствата, следващия летен строителен сезон ние ще имаме възможност да започнем строителството на граничния пункт, както и на пътните връзки от българска и от гръцка страна. Нашата амбиция, която е напълно реално изпълнима, с граничния пункт да сме готови до средата на 2018-та година. Ако стартираме поръчката до края на годината и имаме сключен договор с изпълнител в началото на следващата пролет и нейното изпълнение през лятото, напълно реалистично е да се очаква, че пунктът може да бъде изграден до средата на 2018-та година.”

В заключение Славов подчерта, че този проект е приоритетен за него, като областен управител, поради високата му значимост за региона и населението на област Смолян.

Вирни се горе