Наши полицаи ще дежурят за обществения ред в гръцки курорти

Наши полицаи ще дежурят за обществения ред в гръцки курорти

Двама полицаи от ОД МВР – Смолян ще работят в съвместни българо – гръцки полицейски патрули за опазване на обществения ред в продължение на две седмици в два курорта в Р Гърция.

За пръв път съвместните патрули бяха излъчени миналата година, след като на 11 юли 2011г. в Солун, Р Гърция, главен комисар Калин Георгиев, главен секретар на МВР и генерал-лейтенант Елефтериос Иконому, началник на гръцката полиция подписаха „Правила за създаване на съвместни патрули за опазване на обществения ред в курортите Неа Перамос и Паралия Офриниу в района на Кавала и курортите Аспровалта и Ставрос в района на Солун, Р Гърция”, съобщи говорителят на полицията Добрина Ангелиева.

Избрани са точно тези курорти, защото за тях има данни, че са най-често посещавани от българите. Двамата служители на ОД МВР – Смолян – главен полицай Стефан Шеев от РУП – Чепеларе (Участък „Полиция” – Пампорово) и полицай Пламен Чолаков от РУП – Девин вече заминаха за северногръцките курорти. Двамата владеят добре английски език. Те ще патрулират с гръцките си колеги в периода от 23.07.2012 г. до 05.08.2012 г. на територията, обслужвана от Полицейско управление Елефтеруполи – Кавала, по-специално в участъците на Неа Парамос и Паралия Офриниу, район Кавала.

Българските полицаи ще оказват съдействие на гръцките си колеги при комуникацията им с български граждани – най-вече чрез преодоляване на езиковата бариера. В полицейските участъци в двата курорта нашите полицаи ще посрещат български граждани, търсещи помощ и ще ги насочват. Освен това, те ще съдействат на гръцките служители на реда при разчитане на български документи, при възникнали пътни произшествия, кражби, нарушения на обществения ред, при разясняване правата и задълженията на българските граждани според гръцкото законодателство, за упътване на български туристи, при необходимост ще помагат при снемане на обяснения от български граждани, добавиха от полицията.

Вирни се горе