НАП Смолян напомни на 30 лица да подадат осигурителни декларации

НАП Смолян напомни на 30  лица да подадат осигурителни декларации

Инспекторите от офиса на НАП в Смолян изпратиха покани на 30 самоосигуряващи се лица, които са забравили да декларират дължимите от тях осигурителни вноски за 2010 г. До края на годината НАП ще напомни на 1000 от цялата страна.

Други 1000, също пропуснали да подадат декларация образец 6, вече получиха напомнящо обаждане от агенцията. В резултат на това бяха декларирани допълнително задължения за осигурителни вноски на стойност 300 000 лв.

Декларация образец 6 се подава от самоосигуряващите се лица за дължимите осигурителни вноски за предходната календарна година един път годишно. Срокът е до 30 април на календарната година, следваща годината, за която се отнасят вноските. Глобата за неподадена в срок декларация е до 500 лв., а при повторно нарушение може да достигне 2000 лв., съобщиха от пресцентъра на приходната агенция.

Всички самоосигуряващи се лица могат да платят своите данъци и задължителни осигурителни вноски чрез системата за онлайн плащания на агенцията. За да се възползват от услугата, обаче е небходимо гражданите да притежават дебитна карта и регистрация в сайта на НАП – www.nap.bg и в ePay.bg.

Друг начин за разплащане е чрез банков превод по сметка на териториалната дирекция на НАП по постоянен адрес на самоосигуряващото се лице. Списъкът на кодовете за видове плащане, както и номерата на банковите сметки на териториалните дирекции на НАП се намират в рубриката „Плащане” на интернет страницата www.nap.bg.

Повече информация за определяне на осигурителните вноски, начините на плащане, указания за попълване на платежните нареждания и др. може да получите на телефона за информация на НАП 0700 18 700 на цената на един разговор.

Вирни се горе