Над 70 специалисти в сферата на приобщаващото образование се събраха на Пампорово

Над 70 специалисти в сферата на приобщаващото образование се събраха на Пампорово

От 7-ми до 10-ти януари в Пампорово се проведе първата по рода си Школа за училищно приобщаване, която бе организирана от Национална асоциация на ресурсните учители (НАРУ). Събитието премина при голям интерес и събра над 70 специалисти в сферата на приобщаващото образование, включително представители на Министерството на образованието и науката и Регионалните инспекторати по образованието от цялата страна.

През цялото време на събитието бяха извеждани ключови предложения свързани с образователната реформа, които ще бъдат предложени на вниманието на Министерство на образованието и науката. Част от предложенията са свързани с профилите на ресурсните учители и психолозите, дейността на помощник учителите и необходимостта от методическа помощ при въвеждането на приобщаващо образование в новия закон за предучилищно и училищно образование, съобщи Атанас Димитров – национален координатор на НАРУ.

Калоян Дамянов – председател на НАРУ заяви, че подходите, които се прилагат спрямо децата със специални образователни потребности трябва да бъдат радикално променени, ако искаме да постигнем приобщаване на тези деца в българските училища. Според Дамянов, българските учители все още не са подготвени за работа с деца с различен спектър възможности в една класна стая и това е процес, който трябва всички заедно да извървим.

Вирни се горе