Над 7 000 студенти очакват на Пампорово за празника 8 декември

Над 7 000 студенти очакват на Пампорово за празника 8 декември

Над 7 000 студенти се очаква да пристигнат за празника 8 декември. В тази връзка областната дирекция на полицията е предприела редица мерки за осигуряване на обществения ред, безопасност на движението, сигурност и спокойствие на гражданите по време на студентските, Коледните и Новогодишни празници и предстоящият зимен туристически сезон, съобщи директорът комисар Кирил Хаджихристев.

Това са само организираните групи, които се знаят досега, а до понеделник инспектори ще събират информация, за да се знае точния брой на студентите в цялата област, обясни още комисарят.

Изготвени са планове за дейността на ОД МВР по обезпечаване на сигурността, обществения ред и безопасността на движението по време на предстоящите празници и зимния туристически сезон;

Уточнени са заведенията, хотелите, ресторантите и почивните бази, където ще празнуват студенти и където ще се провеждат тържества и публични прояви по време на коледните и новогодишни празници, както в к.к.Пампорово, така и в останалите населени места на област Смолян. В тези обекти са извършени специализирани проверки от служители на “Охранителна полиция” и звено “Пожарна безопасност и спасяване”, като на собствениците и ползвателите им се обръща сериозно внимание на необходимостта от предприемането на надеждни мерки за сигурност и безопасност в и около обектите, уточни Хаджихристев.

По време на празниците, с цел опазване на обществения ред и гарантиране сигурността на гражданите, ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие на обществени места, на местата, където ще има масови мероприятия и в близост до заведения, в които ще се празнува. В службите “Пожарна безопасност и защита на населението” ще има подсилено дежурство и е създадена организация за своевременно реагиране на произшествия;

Провеждат се срещи със собственици и наематели на хотели, вилни селища, почивни станции и други обекти, предоставящи подслон, на които се набелязват мерки за създаването на организация по пропускателния режим и охрана на обектите и стриктно спазване на Закона за гражданската регистрация, Закона за българските лични документи и Закона за чужденците в Република България.

Завишен е контролът по пренасянето, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелно оръжие и боеприпаси. Извършват се и проверки на търговската мрежа за недопускане продажба на пиротехнически изделия в нарушение на ЗОБВВПИ, включително чрез връчване на протоколи за предупреждения по чл.56 от ЗМВР.

По инициатива на ръководството на ОД МВР – Смолян се проведе среща с изпълнителния директор на “Пампорово” АД, на която присъстваха и представители на общините Смолян и Чепеларе, относно осигуряване на обществения ред и сигурността в к.к. Пампорово по време на празничните дни и предстоящият зимен туристически сезон.

Създадена е необходимата организация за осигуряване на безопасност на движението при очакван интензивен пътникопоток през празничните и почивни дни, както и в условия на усложнена зимна пътна обстановка, като ОДМВР – Смолян има готовност да обезпечи с необходимите полицейски сили своевременното въвеждане на временна организация на движението, с цел превенция и контрол за спазване на въведените забрани.

Служителите на “Пътна полиция” ще извършват засилен контрол главно за превишена скорост, правоспособност на водачите, шофиране след употреба на алкохол и изправност на автомобилите, каза още шефът на полицията и допълни, че ще се извършват съвместни проверки със служители на Агенцията по безопасност на храните, НАП, Инспекцията по труда и др. Няма да допуснем замразени храни от морето да се предлагат сега на студенти и на други гости по празниците.

Вирни се горе