Над 50 ученици от Второ ОУ ще рецитират „Опълченците на Шипка“

Над 50 ученици от Второ ОУ ще рецитират „Опълченците на Шипка“

Над 50 ученици от ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Смолян ще рецитират в един глас „Опълченците на Шипка“. Одата на Иван Вазов е подготвена от седмокласниците и осмокласниците от учебното заведение, по повод Националния празник на България 3-ти март. Тържеството ще се състои на 2 март от 13.30 часа в актовата зала на училището.

Седмицата, предшестваща празника на Освобождението, ще бъде наситена с редица прояви, сред които и много спортни, съобщиха от училището. Освен това учениците, както от начален, така и от прогимназиален етап, са подредили кътове, разказващи за борбите на българите за национално освобождение, за живота и делото на Васил Левски и други радетели за свободата на България.

Проведе се и бинарен урок по български език и литература и изобразително изкуство в седми клас, под надслов „Подвигът и саможертвата “. Той бе подготвен от учителките Маргарита Добрикова и Розета Субашиева. Учениците представиха презентация за боевете на връх Шипка, направиха анализ на трите части на одата „Опълченците на Шипка“ и съпоставиха изразните средства в литературата и изобразителното изкуство. Отговаряха на въпроса: Как усещат подвига чрез цветовете? След това всеки ученик се спря на основен момент от Одата, който използва и претвори в рисунка. Най-добрите творби на децата ще бъдат представени в навечерието на празника.

Вирни се горе