Над 45% от домакинствата в Смолянско имат достъп до интернет в домовете си

Над 45% от домакинствата в Смолянско имат достъп до интернет в домовете си

Резултатите от проведеното изследване за използване на информационно-комуникационни технологии от домакинствата и лицата в област Смолян показват, че през 2012 г. 45.3% от домакинствата имат достъп до интернет в домовете си, като е отбелязан ръст от 14.0 процентни пункта спрямо предходната година.

Само при три области се регистрира по-голям ръст. Средният показател за страната е 50.9% По дял на домакинствата с достъп до интернет областта е на 16-то място в страната.Запазва се тенденцията на растеж в регулярното използване на интернет от лицата, като в сравнение с предходната година е регистриран ръст от 10.3 проценти пункта в дела на лицата, които се възползват от удобствата на глобалната мрежа всеки ден или поне веднъж седмично.

През 2012 г. в област Смолян 43.8% от населението на възраст 16 – 74 навършени години използва редовно интернет.

Жените са по-активни при редовното ползване на интернет в сравнение с мъжете – съответно 44.1 и 43.5%.

Значителни са различията при редовно използващите интернет по образование, като 82.4% от лицата с висше образование използват редовно глобалната мрежа, 53.5% от тези със средно образование и 16.0% от лицата с основно или по-ниско образование. При ползването на глобалната мрежа от лицата за взаимодействие с публичната администрация и местното самоуправление, се наблюдава положителна тенденция на растеж – увеличение от 1.3 процентни пункта в сравнение с предходната година. При използването на предлаганите онлайн услуги от държавната администрация, жените са малко по-активни от мъжете – съответно 25.4 и 22.6%.

Вирни се горе