Над 2660 подписа в подкрепа на театъра

Над 2660 подписа в подкрепа на театъра

Общо 2663 подписа събра образователната общност в Смолянска област в подкрепа на искането за възстановяване статута на Родопския драматичен театър „Николай Хайтов” като самостоятелна юридическа единица към Министерството на културата. Във всички общини на областта беше разпространена декларация от колегията при Регионален инспекторат по образованието, училищата, детските градини, обслужващите звена в системата, директорите, учителите, синдикалните организации. В подписката се включиха и училищни и родителски настоятелства, ветерани на просветното дело в областта, зрелостници, бивши възпитаници на учебните заведения, общинските администрации в Златоград и Неделино. 885 подписа са събрани само в община Смолян, 386 са подкрепилите декларацията в община Златоград, 281 подписа пристигнаха от община Рудозем, 256 подписа са събрани в община Чепеларе, 249 – в община Девин, 215 в Мадан, 147 в Неделино, 137 в Доспат, 68 в Борино, 39 в Баните.

На среща при началника на РИО-Смолян Иван Муцевски подписката беше официално връчена на актьорите – представители на Инициативния комитет. На срещата присъстваха и експерти от РИО – Смолян, директори на училища и детски градини, синдикалисти. Актрисата Миряна Найденова благодари за оказаната подкрепа и каза, че това е изключително важно за каузата им. Просълзена носителката на Аскеер Емилия Ованесян сподели, че те като актьори се чувстват задължени и обеща сътрудничеството между творците и учебните заведения и обучаващите се в тях талантливи деца да се възроди. Да се срещнем отново на вашата премиера, пожела началникът на инспектората Иван Муцевски. А експертът Мария Сотирова отправи искането актьорите да пътуват и до малките населени места в областта, дори до селата, защото там също има жадна за среща с изкуството публика.

През следващата седмица Инициативният комитет за възстановяване на театъра има срещи в София в Министерството на културата, където ще бъде внесена и подписката.

Вирни се горе