Над 2500 заявления са подадени за предоставяне на безплатни винетни стикери за 2018г. на лица с увреждания

 Над 2500 заявления са подадени за предоставяне на безплатни винетни стикери за 2018г. на лица с увреждания

Целогодишно лицата с трайни увреждания с определени 50 и над 50% намалена работоспособност и семейства, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст имат право да подадат заявление-декларация за предоставяне на безплатен едногодишен винетен стикер за един собствен или съпружеска имуществена общност лек автомобил.

С направените изменения в чл. 10а от Закона за пътищата, в сила от 01.01.2018 г. годишната винетка е с валидност за срок от една година, като лицето само посочва в заявлението началната дата на валидност. При предоставяне на стикера, социалните работници валидизират с перфоратор началната дата. Лицата, които са получили винетки за 2017 г. е необходимо да знаят, че валидността на стикерите е до 31.01.2018 г. До настоящия момент в дирекциите “Социално подпомагане“ на територията на област Смолян са постъпили 2 500 заявления, а предоставените винетни стикери на правоимащите лице за 2018 г. са 750.

На този етап са одобрени 1 960 души, деветима човека са получили отказ. Предоставените безплатни винетни стикери за миналата година са 2 970 бр.”, съобщи ПЕТЯ ПАМПОРОВА-Директор на Регионална дирекция за социално подпомагане – Смолян.

Припомняме условията и редът за получаване на безплатните винетки:

Към заявлението-декларация се прилагат регламентираните в Наредбата документи, ако същите не са налични в дирекцията, като: копие от експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК; копие от свидетелство за регистрация на лекия автомобил; копие от застрахователната полица за сключена застраховка “Гражданска отговорност” с едногодишен срок на действие; лична карта или личен паспорт на лицето с увреждане (за справка). Заявлението може да бъде подадено и от упълномощено лице въз основа на пълномощно с нотариално заверен подпис по постоянен адрес на лицето с увреждане.

При констатиране на пропуски в изискуемите документи дирекция „Социално подпомагане" дава на заявителя 7-дневен срок за отстраняването им. Стикерите се предоставят веднага след приемане и обработване на документите, ако същите отговарят на изискванията.

Вирни се горе