Над 100 души от Смолянска област подали заявление за напускане на страната

Над 100 души от Смолянска област подали заявление за напускане на страната

От началото на годината 102 жители на Смолянска област са подали заявление за напускане на страната, с което са се освободили от здравно-осигурителната ни система.

Българските граждани, които са напуснали страната преди 31 декември 2011г., и са натрупали неплатени здравни вноски за стари периоди, могат да се освободят от това си задължение до 31 декември тази година. За целта те трябва да подадат декларация и заявление за напускане на страната, обясниха от пресцентъра на приходната агенция в Смолян.

Документите могат да се подадени лично, чрез уплъномощено лице, с пощенски оператор или куриер, както и по електронен път, но подписани с Е-подпис от подателя.

Гражданите трябва да знаят също, че ако решат да се върнат трайно в България, те трябва да докажат, че са били в чужбина повече от 183 дни през всяка една календарна година. Това става с представяне на копие от паспорта, декларация и др. Възстановяването на здравните им права ще стане след изтичане на 6 последователни месеца, през които се осигуряват или след еднократно заплащане на сума в размер на 12 здравноосигурителни вноски. 18 физически лица от Смолянско са подали заявление за завръщане в страната и са възстановили здравните си права.

Допълнителна информация за реда за освобождаване от задължението за плащане на здравни вноски, необходимите документи и попълването на декларацията може да се получи от Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Българите, пребиваващи в чужбина могат да зададат въпросите си и чрез електронната поща на адрес infocenter@nra.bg.

Вирни се горе