Началното училище в Доспат отбеляза 100 години от Балканската война

Началното училище в Доспат отбеляза 100 години от Балканската война

Час на класа, посветен на Стогодишнината от Балканската война се проведе днес в салона на НЧ „Ив.Вазов” – гр.Доспат. В 15,30 часа започна представянето на презентацията „БАЛКАНСКАТА ВОЙНА И ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА РОДОПИТЕ 1912-1913 ГОДИНА” , предоставена от Регионален исторически музей “Стою Шишков” – гр.Смолян.

Ученици от четвърти клас, облечени в цветовете на националния трибагреник участваха в спектакъла, на който присъстваха и служители от общината. А накрая завършиха с песен за Българското знаме.

Междувременно Община Доспат за празника ще участва, чрез организирането и провеждането на публична лекция и кръгла маса. Тя ще се състои на 29 октомври 2012г. от 11,00 часа в салона на НЧ „Иван Вазов” – гр.Доспат и е на тема “Балканските войни и Родопите – ретроспекции и памет”. Лектор е д-р Русалена Пенджекова-Христева, преподавател в ПУ"Паисий Хилендарски" – гр.Пловдив.

Във връзка с националните чествания, посветени на 100 годишнината от Балканската война, Община Доспат е обявила два конкурса с участието на ученици, както следва:

Конкурс за есе на тема „Балканските войни и националната памет”

Конкурс за рисунка на тема „100 години от Балканската война”

И двата конкурса са посветени на 100 годишнината от Балканската война и Освобождението на Родопите. Цялата информация във връзка с конкурсите е бъде публикувана в сайта на отдела по образование в Община Доспат секция „Конкурси”: http://www.daskalo.com/dospat/ .

Вирни се горе