Набезите на вълци стават все по-дръзки из Родопите

Набезите на вълци стават все по-дръзки из Родопите

Набезите на вълци стават все по-дръзки, а стопаните от редица родопски села се чудят как да опазят добитъка си от свирепите хищници. И ако през зимата такива вести могат да се приемат за нормални, посред лято звучат изненадващо, пише в.Новинар. Изглежда вълците се справиха с дивеча в обширните райони на Родопите и вече се ориентират към домашните животни. Нападат предимно стада с овце – стопанин в село Елховец е загубил 18 животни, в село Турян пък са издавили 12 овце. От вълчи набези се жалват и в селата Мугла и Борино.

Сивите хищници са много мобилни и е трудно да се установи местонахождението им. Доскоро се смяташе, че прииждат от Гърция, но местните ловни експерти твърдят, че това са си наши вълци, които вършеят из Родопите от Рудозем до Горна Арда и където минат – животът замира. Ловците се притесняват, че с трайното вълче присъствие сериозно ще опустеят горите откъм дивеч. Такива опасения са съвсем основателни. Положениегто е тревожно, но ефективно контролиране числеността на вълците така и не може да се намери. Залагането на отрови е забранено от закона, капаните също бяха отречени, а хайките не дават очакваните резултати. Хищниците са надарени с изключително обоняние и чувство за самосъхранение и много трудно се остават да бъдат приближени от човека.

Случва се да падат вълци през зимата по време на свински лов, но през лятото, когато растителността е в изобилие, да се стреля успешно по вълци, е мисия невъзможна.

Според закона за лова и опазване на дивеча у нас ловът на хищници /вълци, лисици и чакали/ е целогодишен. Не всеки ловеч обаче по всяко време може да ловува. Индивидуалният лов е право само на определена група ловци, избиране на общо събрание на всяка ловна дружинка, дори и те трябва да притежават съответното разрешително. На всичкото отгоре държавата няма ангажимент да стимулира с парични бонуси тази трудна борба. Някои сдружения от системата на Съюза на ловците и риболовците дават скромни премии тна своите ловци – отличници , но очевидно това не е достатъчен стимул за трайни ангажименти по отстрела на хищници, допълва в.Новинар.

Вирни се горе