На събора в Арда гръцките гости поискаха да се отвори пътя през границата

На събора в Арда гръцките гости поискаха да се отвори пътя през границата

И тази година, след Илинден в Арда, по традиция се проведе празника на селото, Арденските родове и традиционния българо-гръцки събор. Проявите започнаха с литургия в храм „Св.Никола”,съобщиха от пресцентъра на общината.

Кметът Недко Юруков откри празника и каза, че това е времето, когато всяка къща отваря гостоприемно врати, за да посрещне гости, роднини и близки, а родолюбието връща тук всеки арденец извън селото. Независимо от кризисното време, традицията трябва да бъде продължена, за да се докосва до богатството й всяко идващо поколение. Юруков поздрави космическата певица Валя Балканска, която е родом от Арда, със 70-годишния й юбилей. Няма човек в България, който да не се прекланя пред огромния Ви талант, чрез родопската песен Вие доказахте, че сте най-добрият посланик в целия свят и Вселената, подчерта кметът на Арда. Той пожела на Валя Балканска много здраве, успехи и още дълги години да ни радва на сцената. Развълнуваната Валя благодари за уважението и каза, че никога няма да забрави откъде е тръгнала. Не се гордея, че моето изпълнение лети в Космоса, а се гордея, че българска песен лети в Космоса, защото и друг можеше да я изпълни, каза народната певица.

Тя поздрави арденци и гости с песен под съпровод на гайдаря Петър Янев. Кметът на Паранести Николаос Каяолу , който за трета година посещава празника на селото каза, че по-бързо трябва да се открие пътя, за да са по-чести срещите помежду им. В тези трудни времена подобни поводи обединяват и доставят радост и настроение на хората. Аз се включвам в инициативата пътят Арда-Паранести да бъде отворен, както и другите пътищата, защото само със съвместно сътрудничество можем да преодолем световната криза и да се съживи икономиката, каза в поздрава си към арденци другият гръцки гост – кметът на Авдира Василис Чолакидис. Трябва да предприемем всички необходими действия да отворим границата, за да се справим с кризата и да подобрим благосъстоянието на хората, подчерта в изказването си и областният управител на Смолян инж.Стефан Стайков. Той също поздрави арденци, като им пожела благополучие и щастие. След официалната част местни самодейни състави се изявиха на сцената.

Фолкорен ансамбъл „Родопа” изнесе концерт и получи заслужени аплодисменти. В програмата се включи и Виевската фолклорна група, а за младежите имаше и дискотека на открито. Празникът на Арда уважиха депутатът д-р Даниела Дариткова, председателят на Общинския съвет Филип Топов, зам-кметът Марин Захариев, секретарят на общината Замфир Копчев, главният финансист Венера Аръчкова и др.

Вирни се горе