На рождения си ден Зевзеците откриха паметна плоча на Борю Зевзека

На рождения си ден Зевзеците откриха паметна плоча на Борю Зевзека

На рождения си ден – 1 април, членовете на клуб „Зевзек” към читалище „Орфееви гори” в Райково откриха паметна плоча на Борис Николов Руменов – Борю Зевзека.

„Родопчанин, една от най-колоритните фигури на някогашна България, наречен от Борис Вазов истински благодател на начумерения български народ”, каза актьорът и зевзек Никола Пашов.

Борис Руменов е писател, хуморист, актьор, издател на хумористичното изднаие „Барабан”. Популярен със званието си Борю Зевзека. Роден е в София, завършва Първа мъжка гимназия, следва литератула в Софийския университет. След това продължава образованието си във Виена с финансовата помощ на своята баба, която е от рода на Екзарх Стефан. В последствие обаче се увлича от актьорството и завършва театрална школа в Загреб. След като се завръща в България Борис Руменов с успех дебютира в Народния театър, сътрудничи на хумористичните страници в периодичния печат.

„Борис Руменов никога не е участвал в политическия живот на България и нито една партия”, каза още Пашов. След 9 септември 1944 г., времето на Народния съд, на търсене и намиране на народния враг, Руменов е обявен за буржоазен автор. През нощта на 10 октомври 1944 двама въоръжени мъже нахлуват в дома му и го отвличат. Намират го убит с много куршуми в центъра на София. Има версия, че мишената е бил Елин Пелин, но е станала грешка. „Каквато и да е истината стореното, сторено. Отива си от живота вечно усмихнатия Борю зевзека, актьор, автор на брилянтно фейлетонно творчество, родоначалникът на хумористичните страници в родния печат. Отива си българолюба”, добави Никола Пашов.

В края на 60-те години съпругата на Борис Руменов – Цветана, прави опити да реабилитира съпруга си, но безуспешни. „Тоталитарната машине на помръдва, не пожелават да преосмислят делото и смъртта на хумориста, отбеляза Пашов.

През 1983 година Цветана Руменова опитва да сложи паметна плоча на неговия дом, но получава писмо от Столичния съвет за култура, в което се казва, че личността и дейността на Борис Руменов не дават основание за поставяне на паметна плоча, тъй като същия е известен като буржоазен журналист и хумористичен писател. „Ние, днешните граждани на Смолян, читалище „Орфееви гори” и специално клуб „Зевзек”, решихме да не бъдем длъжници на светлата памет на Борис Николов Руменов, българин, патриот възрожденец по дух.

Краят на Зевзека не е тъжен, той е логичен. Цял живот се е подвизавал във весела България и когато тя е станала тъжна просто си е тръгнал, опътен към вечността”, каза в заключение смолянският актьор и зевзек Никола Пашов.

Паметната плоча е поставена до родната къщата на неговия баща в Долно Райково, която за съжаление днес е в руини. Благодарение на клуб „Зевзек” все повече хора ще чуят името на Борис Руменов – Борю Зевзека, ще се запитат кой е той и ще потърсят информация за него.

Вирни се горе