На Преображение Господне архимандрит Висарион ще служи в епархийския манастир „Св. Пантелеймон“

  На Преображение Господне архимандрит Висарион ще служи в епархийския манастир „Св. Пантелеймон“

Едно от най-важните и тайнствени събития от земния живот на Христос – преобразяването му в светлина на планината Тавор, ще бъде отбелязано в епархийския манастир над Смолян „Св. Пантелеймон“ със света божествена Литургия на 6 август /понеделник/ от 9.00 часа. Празничното богослужение ще възглави архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион.

Според евангелското писание, за да укрепи вярата на своите ученици, да ги предпази от страх и униние, когато видят мъченията преди Възкресението Му, Христос завел Петър, Йоан и Яков на Таворската планина близо до Галилея и започнал да се моли. Тогава изведнъж Го видели преобразен – лицето му светело като слънце, а дрехите му станали бели като сняг. До Него се явили и двамата пророци Мойсей и Илия, с което доказали на учениците, че Иисус е действително оня, за когото са предсказвали пророците. Чули глас от небето: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение, Него слушайте!” (Матей 17:5)

Този празник е един от най-почитаните от Църквата. Заповядате заедно да го отпразнуваме в епархийския манастир над Смолян „Св. Пантелеймон“.

Архиерейско наместничество в Смолян

Вирни се горе