На официална церемония връчиха и осветиха знамето на Трети гвардейски ученически отряд в Смолян /СНИМКИ/

На официална церемония връчиха и осветиха знамето на Трети гвардейски ученически отряд в Смолян /СНИМКИ/

21 ученици от Смолян сформираха гвардейски отряд и получиха знаме

Третият гвардейски отряд към ЕГ „Иван Вазов” получи представителното си знаме на тържествена церемония в Смолян. Той се реализира по инициатива на д-р Денислава Ангелова, която е председател на асоциация „Докосни дъгата”. През април т.г. тя запозна кметът Николай Мелемов с патриотичното и родолюбиво начинание. На събитието присъстваха областният управител Недялко Славов, кметът Мелемов, председателят на Общински съвет инж. Димитър Кръстанов, Илия Милушев – съветник на Президента по отбрана, Иво Антонов – директор на дирекция „Социална политика“ в Министерство на отбраната, бригаден генерал Илко Йорданов – командир на Националната гвардейска част, бригаден генерал Борислав Сертов – директор на служба „Военна полиция“, Мария Семерджиева – началник на РУО – Смолян, директорът на регионална служба „Военна полиция“ – Пловдив – полк. Румен Тодоров, стотици ученици и граждани на Смолян.

Архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион освети знамето на Третия гвардейски отряд. Директорът на ЕГ „Иван Вазов“ Надежда Горанова, кметът Мелемов, областният управител Славов и бригаден генерал Йорданов забиха пирони в дръжката на знамето, след което бригаден генерал Йорданов го връчи на гвардейците, които го предадоха на знаменосците от ученическия отряд с препоръката да го пазят чисто и неопетнено и те обещаха да направят това. „Днес нашите млади гвардейци трябва да пазят и защитават своето знаме и ще намерят още една причина да учат повече, да бъдат достойни и честни хора и да останат в родината си. Днес е ден на гордост на патриотично вдъхновение и на почит към историята“, посочи в словото си Горанова. Тя изказа благодарности на всички, които са застанали зад патриотичната идея и са ги подкрепили за създаването на гвардейския отряд към училището. Връчването на представителното знаме на Трети ученически гвардейски отряд към ЕГ „Иван Вазов“ – Смолян е знаково за нашия град и за училището, заяви по време на тържествената церемония Мелемов.

Той подчерта, че Смолян е третият град с ученически гвардейски отряд, което е признание и чест за всички, които подкрепят благородната идея. „Младите хората на нацията са най-голямото богатство и за нас е много важно да растете в среда, която възпитава в патриотизъм и всички ние да сме горди, че сме потомци на древен и славен народ. Убеден съм, че ще запазите знамето чисто и неопетнено“, каза кметът Мелемов на младите гвардейци. Той допълни от името на смолянската общественост, че всички жители на града са горди и съпричастни към делата на будните младежи и подчерта, че те винаги могат да разчитат на подкрепата на община Смолян. Пред младите гвардейци бяха прочетени поздравителни адреси от президентът Румен Радев и от министърът на образованието. Бригаден генерал Борислав Сертов връчи официален плакет на Служба „Военна полиция“ на директора на училището. Той пожела на младите гвардейци да са горди, че са родопчани и носят в сърцето си непобедимия родопски дух, да са горди, че са българи и носейки гвардейската униформа, да са верни на родината и да са готови да й служат. Д-р Ангелова благодари на кмета Мелемов и областният управител Недялко Славов за синхрона и пълното съдействие, което са оказали за създаването на Третия гвардейски отряд в Смолян.

Бригаден генерал Илко Йорданов, командир на Националната гвардейска част връчи Плакета на Националната гвардейска част и обясни, че в средата му грее Александровската звезда, която е част от ордена „Свети Александър“, учреден от княз Александър Първи Батенберг през 1881 година, а от 1883 г и до днес тя се носи на гвардейския калпак и заедно с орловото перо е особен символ на гвардията. Той подари и картина, символизираща гвардейската униформа. „Тук в столицата на гордата Родопа планина – видяла битки и победи, видяла робство, но и свобода, точно тук забихме поредния клин в антибългарщината, нихилизма и отричането на нашите корени, чрез този ученически гвардейски отряд. Това е връзката между армията и народа“, посочи в словото си Иво Антонов . От името на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, той поздрави младите гвардейци, местната управа и всички, които обичат и милеят за българската армия и са помогнали за реализирането на този патриотичен акт. „Тези млади гвардейци показаха на всички, че българският войнски дух от Аламидере – Родопската шипка, от хайдутите и воеводите не е загинал и ще продължи да живее“, заяви Антонов. Той пожела на младите гвардейци да носят с гордост униформата, да я предават, да пазят чисто и неопетнено гвардейското знаме. „Това е значимо събитие за Смолян и е под патронажа на президента на България Румен Радев и с подкрепата на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Този момент е повод за гордост и голяма отговорност“, каза в словото си Славов и пожела на младите гвардейци да поставят България над всичко. Празникът завърши с химна на българската армия „Велик е нашият войник“ и шествие на представителите на Националната гвардейска част и ученическия гвардейски отряд от Смолян.

Вирни се горе