На Кръстова гора е вълшебно, все едно Бог те прегръща…

На Кръстова гора е вълшебно, все едно Бог те прегръща…

Така възкликнаха деца-поклонници от храм „Св. Николай Чудотворец“ в Смолян, кв. Устово. Пътуването им до Кръстова гора бе награда от църквата за успешно завършване на учебната духовна година и за отлични резултати, постигнати в национални конкурси. Участниците в Неделното училище и в Детския хор наред със знанията по Православие успяха да се потрудят и като доброволци, като автори на есета и като хористи с отлично и много добро представяне извън Смолян – в Пловдив и в София. Затова получиха и подарък кръстчета-копия на Чудотворния Кръст на Кръстова гора от игумена на манастира и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. архимандрит Висарион. Той ги очакваше на святото място, за да отслужи за тях и за деца от гр. Куклен с общата им връзка манастирът „Св. св. Козма и Дамян“ молебен за здраве и благоденствие в семействата им, за полезна и безопасна лятна ваканция и за успехи през следващата учебна година.

С групата от Куклен пристигнаха майка Анастасия и послушница Боряна от Кукленския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, който от няколко години се оформя като отлично място за детски духовни лагери. Именно там децата от Смолян и Куклен, като и от Пловдив и други градове в страната, се свързват като приятели и разбират смисъла на манастирския живот, който от хилядолетия съхранява вярата ни и е първоизточник на нашата просвета и култура.

След молебена в големия нов храм „Покров на Пресвета Богородица“ малките поклонници посетиха старата църквица „Света Троица“ и всичките 12 параклиса нагоре към Чудотворния Кръст, посветени на 12-те апостоли – първите ученици на Христа, и параклиса на Три Светители, св. Йоан Рилски Чудотворец и св. Висарион Смоленски. Бяха на язмото „Гълъбичката“, намериха си камъчета с кръстчета, радваха се. Преживяванията бяха впечатляващи за тях, дори за тези, които не идват за първи път на Кръстова гора. „Попаднахме в една красива вълшебна приказка, която няма да се забрави“, обобщи учителката на кукленските деца Теодора Оджакова.

Росица Примовска

Вирни се горе