На 22 февруари, скаутите от цял свят отбелязват „Деня на основателя“

На 22 февруари, скаутите от цял свят отбелязват „Деня на основателя“

На този ден през 1857 г. в западен Лондон, Англия, в семейството на духовник е роден Робърт Стивънсън Смит Бейдън-Пауел (Robert Stephenson Smyth – основателя на скаутството по света. Той по време на своето детство обича да обикаля по „шубрака“, както той сам казва, и да наблюдава и изучава дивата природа. След като става военен, за първи път прилага в армията обучение на малки групи и състезанията между тях, станало по-късно основата на скаутският метод. През лятото на 1907г. Бейдън-Пауел, заедно с няколко помощници, събира двадесетина момчета, синове на приятели и хлапета от всички слоеве на обществото и отива с тях на лагер на о. Браунси в залива Пуул, графство Дорсет, южна Англия. Това е и първият скаутски лагер и се счита за началото на скаутското движение. Скаутството е доброволно, неполитическо, образователно и демократично, открито за всички хора по света, без разлика на произход, раса, възраст и вероизповедание, стоящо в съгласие и хармония с целите, принципите и метода на скаутството, такива, каквито са били създадени от неговия основател – Лорд Робърт Бейдън Пауел. Мисията на скаутството е да допринася за образоването и духовното израстване на младите хора и чрез хуманна ценностна система, основана на обещанието и закона на скаута, да помогне за изграждането на един по-добър свят, в който хората да постигат своите стремежи и да играят творческа роля в развитието на обществото. Целта на скаутската дейност е да помага на младите хора да развият своя пълен физически, интелектуален, социален и духовен потенциал като личности, като отговорни граждани и като членове на техните местни, национални и международни общности. В момента скаутското движение обединява над 40 милиона младежи от цял свят, в 216 страни и територии. Скаутството в България

Първата искра на скаутската идея пламва в България още през 1911 г. Генерал Н. Жеков, командир на Първи пехотен полк, прави първите опити за прилагането ѝ в страната. По негова инициатива и прякото негово ръководство се формира и първият за страната ни разузнавачески отряд в София. Развитието на Движението спира за следващите няколко години поради избухването на Балканската война. Организацията на българските младежи-разузнавачи (ОБМР) се сформира през 1923 година от скаутски отряди от Варна, София и Самоков. За редовен член на Световната организация на бой-скаутите със седалище в Лондон ОБМР бива призната и приета през втората половина на 1924 г. Първото Национално джамборе (национален лагер за скаути) е проведено в периода 30.VІІІ-4.ІХ.1924 г. в Борисовата градина. През 1926 г. се провеждат три регионални джамборета (Дупница, Плевен, Стара Загора) като в трите участват общо около 1400 скаута. През следващите години, тези на Втората световна война, последвани от годините на тоталитаризъм в страната, от 1944 до 1989 г., скаутското движение спира своето официално развитие в чистия си вид. Възраждането на Скаутското движение в България започва след 1991 г. Създават се местни скаутски организации, по-късно клубове, в много градове по цяла България. Изгражда се и структурата на националната Организация на българските скаути. Признаването на Организацията на българските скаути (ОБС) от Световната организация на скаутското движение се осъществява по предложение на Световното бюро на скаутското движение на 7.І.1999 г., поради одобрената регионална структура и съгласувания с бюрото Устав. След близо 50 годишно отсъствие българското скаутство отново се завръща в световното Скаутско семейство.

ОРГАНИЗАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ СКАУТИ (ОБС)

ОБС разполага с клубове в основните градове в България като през последните 3 години се отбелязва значително повишаване на интереса към скаутското движение и формирането на нови клубове по градове. Със заповед РД-09-293 от 04.06.2014 г. на Министъра на младежта и спорта Организация на Българските скаути вече е вписана в регистъра на национално представителните младежки организации. Скаути, членове на ОБС, взимат участие във всички световни и европейски събития, като тази година наш контингент ще участва на Световното скаутско джамборе в Япония и на джаборето Yor`up във Франция, където участие ще вземат над 14000 хиляди скаути. Организацията разполага и с Национален скаутски център в Шумен, където редовно се провеждат, клубни, национални и международни лагери. ОБС активно работи по проекти по младежки, социални и екологични програми . Участие в международни кампании в три основни ядра – Мир, околна среда и развитие- „Scout of the world” , Messengers of peace” , World Scout Environment Programme”, Clean Up the World , Earth Hour На 22 Февруари, скаутите от България ще отбележат празника по различни начини – походи, занимания на открито, екологични дейности, информационни кампании и др. Клуб „Родопски скаут“ Смолян също ще отбележи Световния ден на скаутското движение. Скаутите ще направят поход по парк „Амзово“, където заедно с доброволците от „Fun in the mountain“ ще направят демонстрации на техники за оцеляване сред природата, ще има много забавления, скаутски игри и почистване на гората около парка. Тръгването е предвидено в неделя, от 10.00 часа от стадиона в Смолян, съобщи Благой Янковски -комисар „комуникации и външни отношения“.

Вирни се горе