На 21 сигнала е реагирала ски полицията в Пампорово от началото на зимния сезон

На 21 сигнала е реагирала ски полицията в Пампорово от началото на зимния сезон

От началото на зимния туристически сезон за поредна година на територията на КК Пампорово функционира “Ски полиция” – 7 полицейски служители, изпълняващи служебните си задължения изцяло по ски-пистите, ски-плацовете и обслужващите ги паркинги в курорта. Основни задачи на ски-патрулите са осигуряване на добър обществен ред и сигурност, спазване на наредбите на общините Смолян и Чепеларе, недопускане на хулигански прояви и присъствие на пияни скиори на пистите, и навлизане на скиори в забранени и опасни участъци, не само през светлата част на денонощието, но и до 22.00ч, когато приключва така нареченото “нощното каране” на ски в курорта. Служителите от ски полицията в КК Пампорово отново работят в ски патрул, съвместно в екип с пистьори от “Пампорово”АД.

В резултат на набраната предварителна информация и факта, че не е планирано през настоящият зимен туристически сезон по ски пистите на к.к. Пампорово да се проведат значими международни ски състезания, които да възбудят голям зрителски интерес, от ръководството на ОД МВР – Смолян е преценено, че ще се справи със собствени сили и средства, и не е отправено искане до ГДНП за осигуряване на допълнителни полицейски сили за обезпечаване на зимния сезон, съобщи на среща с медиите Евгений Василев- директор на ОД МВР-Смолян.

За периода 07.12.2013 г. – 31.01.2014 г. ски полицията е реагирала общо на 21 сигнала ( най-вече за пострадали туристи по пистите, за изгубени вещи, в един случай – за изгубено дете на ски-пистите, което веднага е намерено и предадено на родителите; няма сигнали за извършени престъпления и нарушения на обществения ред по ски-пистите). По различни причини са били проверени 121 лица. Издадени са 5 протокола за предупреждение – за нерегламентирано навлизане с моторни шейни, АТВ и автомобили по ски-пистите. Ски-полицаите са оказвали помощ и съдействие на юридически и физически лица 187 пъти (на служителите от “Пампорово” АД – при обезопасяване на пистите и съоръженията, на “Алфа-СОТ” – при нерегламентирано ползване на съоръженията от недобросъвестни туристи и на спасителите от Планинска спасителна служба – в случаите на пострадали туристи са обезопасявали мястото на инцидента, оказвали са при необходимост първа помощ на пострадали). Проверени са общо 40 обекта в района на ски-пистите, като не са констатирани нарушения. 7 пъти служителите от ски-полицията са осигурявали охраната на масови мероприятия (състезания по зимни спортове). Ски-полицията е взела участие и в регулиране на движението в курорта в по-натоварените дни.

Водената статистика в ОДМВР – Смолян доказва високата ефективност на действащите в к.к. “Пампорово” ски-патрули, като основен акцент е поставен на превантивната дейност във връзка с контролирането на изпълнението на наредбите на общините и осигуряването на добър ред и сигурност по ски-пистите и съоръженията. Основно превенцията е била насочена към недопускане на нерегламентирано навлизане с моторни шейни и АТВ по ски-пистите, с цел да се избегнат инциденти със скиори (каквито е имало предишни години). В тази връзка, през настоящия сезон се отчита намаляване на случаите на навлизане с моторни шейни и АТВ по ски-пистите, извън регламентираното време и установените маршрути. В обслужваната от ски полицията територия от началото на активния зимен сезон до момента няма извършени криминални престъпления и груби нарушения на общественият ред. В резултат на дейността на служителите от ски-полицията, през настоящия зимен сезон, вече за трета поредна година, няма регистрирани престъпни посегателства върху ски оборудване и други вещи в районите на ски-пистите и плацовете.

За ефективността на ски-полицията говорят не само данните от полицейската статистика, но и положителните отзиви от страна на ръководството на “Пампорово” АД, представителите на туроператорските фирми и работещите в курорта. Положените усилия и професионализъм от страна на ски-полицаите срещат заслужена благодарност от страна на туристи, които са били изпаднали в някакво затруднение и са получили адекватна и навременна помощ и добро отношение от страна на служителите от полицейските ски-патрули.

Вирни се горе