Музеят в Смолян защити проект за уникална мобилна изложба

Музеят в Смолян защити проект за уникална мобилна изложба

РИМ „Стою Шишков” – Смолян спечели проект за създаване на мобилна изложба „Родопите през погледа на две изкуства” в сесия за частично финансиране на проекти. Предложението е разработено от уредниците в отделите „Фондове“ и „Връзки с обществеността“ Блага Илчева и Донка Симеонова.

Основната цел е да представи пред музейната публика в Смолян и в родопските градове един неочакван и непоказван досега поглед към легенди, предания и истории от Родопите.

Благодарение на изложбата „Родопите през погледа на две изкуства” широката общественост ще има възможност да види уникални графики на известни български творци от 80-те години на ХХ век, които се показват за първи път. В тази изложба ще се съчетаят изразните средства на две изкуства. Бита и културата на местното население, пресъздадени в черно-белия рисунък ще се допълнят от пищните багри на традиционни родопски костюми, тъкани и предмети от бита от края на XIX до средата на XX век.

Нейният първи музеен показ ще бъде в изложбените зали на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян през месец септември. След това мобилната изложба ще гостува в различни градове в Родопите. Клуб приятели на музея ще подкрепи проекта с доброволци.

Вирни се горе