Музея в Смолян стартира образователна програма за Първата световна война

Музея в Смолян стартира образователна програма за Първата световна война

По повод 100-годишнината от Първата световна война и 70-годишнината от Отечествената война Регионален исторически музей „Стою Шишков” – Смолян, съвместно с Гимназията с преподаване на чужди езици „Иван Вазов” – Смолян, стартира образователна програма на тема: „РОДОПЧАНИ ПО БОЙНИТЕ ФРОНТОВЕ ЗА ЗАЩИТА НА РОДИНАТА”. Целта на дългосрочната образователна програма е надграждане знанията по темата, представяне значимостта на събитията в националната ни история, както и възпитаване на младите хора в дух на патриотизъм и активна гражданска позиция.

Програмата бе открита на 19 март 2014 г. (сряда) от 14.00 часа в РИМ – Смолян. Музейните специалисти запознаха участниците (10 ученици от девети и десети клас) с целите, задачите и етапите на образователната програма. Филмов разказ показа хода на тези значими събития в националната ни история. На вниманието на учениците бяха предоставени документи, вещи и снимков материал, съхранявани в музея по проблематиката. Обсъдиха се и се приеха следващите етапи на работа. Участниците ще работят по групи и определени теми.

Под ръководството на музейните експерти, те ще имат възможността да проучат и опишат по-подробно реликвите, които се съхраняват в музейните фондове; да се срещнат с живи участници-родопчани в двете войни и да запишат техните разкази; да посетят на място и да се запознаят с някои от паметниците и паметните места в региона, свързани с войните. Образователната програма ще завърши през месец октомври, когато участниците ще представят крайния продукт – БЕЛЕЖНИК, включващ техни авторски статии по теми; документи, вещи и снимки, съхранявани в музея; разкази и спомени на родопчани-участници във войните и представяне на съхраняваните от тях реликви в семейните колекции; паметници и паметни места на героите в двете войни по селища; снимков материал и др.

Вирни се горе