"Монети от европейските земи" показват в музея в Смолян

"Монети от европейските земи" показват в музея в Смолян

В смолянския Регионален исторически музей „Стою Шишков” се открива изложбата “Монети от европейските земи“. Експозицията е по повод днешния Международен ден на музеите и 2018 – Европейска година на културното наследство.

Във фотодокументалната част музеят представя основните етапи в развитието на древното монетосечене, включително двата големи дяла в нумизматиката – гръцка и римска. Акцент са търговските връзки на Среднородопския регион с градовете по Беломорското крайбрежие. Във веществената част от изложбата са експонирани 50 монети на градовете Абдера, Калатис, Истрос, Дерахион, на островите Тасос и Евбея; византийски фолиси и стаменони; венециански грошове; западноевропейски монети от ХVІІІ-ХІХ в., както и румънски, гръцки и италиански монети от първата половина на ХХ в. Автори на изложбата са д-р Николай Бояджиев и уредник-археологът Маргарита Люнчева.

Ще бъдат връчени почетни грамоти на 17 дарители на музея, по-голямата част от които от Смолянска област, но има дарители също от Велико Търново, София и др. За първи път Историческият музей ще връчи почетен знак „Дарител на 2018 година“. Той се присъжда на Атанас Янков от Чепеларе за подарената от него ценна историческа колекция от 130 броя, съдържаща наградни отличия, военна кореспонденция и снимки. На 19 май 2018 г. за 11-ти пореден път Регионалният исторически музей в Смолян ще се включи в европейската инициатива „Нощ в музея”.

Вирни се горе