Момичета от Смолян разказаха за Международната награда на херцога на Единбург

Момичета от Смолян разказаха за Международната награда на херцога на Единбург

Международната награда на херцога на Единбург (наричана за краткост Наградата) е водеща международна младежка Програма за личностно развитие и постижения. Участниците в нея се състезават със самите себе си, като предизвикват собствените си убеждения за това на какво са способни и до къде най-далеч могат да стигнат. Постигайки целите си, младите развиват умения и качества, които остават за цял живот.

От създаването си през 1956 г. до днес повече от 8 000 000 млади хора в 144 страни са предприели редица доброволни и предизвикателни дейности, включвайки се в програмата на Наградата. В момента над 1 000 000 младежи по целия свят постигат своите личностни цели, като част от Наградата.

Наградата работи в България вече почти 5 години. В резултат на развитието на организацията към днешна дата над 620 младежи от 44 Лицензирани организации в 19 града в България активно постигат своите цели в индивидуалната си програма. А за да не загубят посоката по пътят към своите цели, 300 обучени Лидери подкрепят младежите, по време на тяхното израстване, мотивират тяхното решение да участват в извънкласни дейности, да осмислят свободното си време, да развиват своите творчески интереси и умения, да ангажират въображението и способностите си, да се развиват физически, интелектуално и личностно.

Доказателство за успеха на Наградата след тези изпълнени с емоции 5 години са първите 7 участници, постигнали златното ниво в програмата в България. Ето какво ни споделиха част от тях за приключението им в Наградата:

Елена Даракчиева на 19 год. от Смолян определи Наградата като “програма, която съчетава в себе си много полезни и позитивни неща за нас, младите хора”. “По време на работа си върху нея аз преоткрих себе си.” – разказа тя. “Наградата е полезно преживяване, което помага на младежите да израснат. Най-важното и най-ценното, на което ме научи програмата е да бъда постоянна и организирана, каквато не бях до преди да започна работа по нея. Показа ми, че когато доведа нещо до своя край, ще съм удовлетворена от постигнатото и ще бъда щастлива от успеха.”

Румяна Ашкова, на 19 години от Смолян ни разказа, че е станала още по-организирана и упорита, след своето участие: “Работих доста по постоянството си, защото това не беше силна страна при мен преди Наградата, започнах да мисля по-мащабно за нещата, които искам да ми се случат и с всяка следваща седмица харесвах това свое приключението все повече”. Тя казва,че най-ценното в програмата е “начина по-който те кара да вършиш нещо, което е полезно за теб самия без дори да го осъзнаваш”. “Чак сега, повече от две години след като започнах дейностите си по Наградата, мога да видя всички малки и големи ползи от нея – развитие на физическо и емоционално ниво, много нови запознанства, полезни уроци за живота, надграждане на собствените си умения и възможности, заинтересованост към хората и общността, създаване на полезни връзки с представители на различни сфери”.

Знаете ли каква е най-голямата награда за младежите? “Несъмнено най – голямата награда са развитите качества и знания. Станах по – комуникативна и отворена към новото. Не се страхувам да си поставя по – високи цели и да се боря за тях, защото вече знам, че само аз и единствено аз съм отговорна за тяхната реализация. Научих, че не винаги нещата стават мигновено и е необходимо време. Оцених постоянството, защото без значение дали летиш, ходиш или лазиш важното е да не спираш никога. Голяма полза бе работата с хора – разбрах, че не винаги ще харесвам всеки, защото хората сме твърде различни, но заедно винаги постигаме повече, отколкото сами”.

Ако и вие искате вашите възпитаници да преживеят Наградата, да обогатят личността си, да придобият нови знания и умения все още можете да направите Наградата достъпна за тях като кандидатствате в конкурса за проактивни организации на Международната награда на херцога на Единбург – България до 30. септември. Придобиването на лиценз превръща вашата организация в Независими оператори на престижната програма, което ви позволява да предлагате програмата за личностно развитие и постижения на млади хора на възраст 14 -24 г. Нейната структура дава добавена стойност на образователния процес, като сертифицира всички знания и умения, придобити в извънкласните допълнителни дейности през процеса на неформално обучение и утвърждава училището като привлекателно място и среда за развитие на младите хора.

Вирни се горе