Момчиловци даде курбан за здраве и молебен

Момчиловци даде курбан за здраве и молебен

Смоленският епископ Висарион в съслужение с четирима свещеници от областта отслужиха Архиерейска света литургия и молебен за здраве в с. Момчиловци, съобщиха от кметството. Родопското село даде курбан за здраве на жителите, отправяйки молитви с надежда за Божията милост в епидемичните времена, посочи кметът Сийка Суркова.

Епископ Висарион оглави традиционното за Момчиловци литийно шествие до параклиса “Възкресение Христово” край селото. Според хрониките на селото, шествието на третия ден на Великден е донесено като Светогорски обичай от поп Глигорко, когато е служил в Момчиловци.

След водосвет в параклиса, в Момчиловци е раздаден курбан за здраве, за който бе обявена по-рано дарителска акция. Молебенът и курбана се правят след увеличение на смъртните случаи в селото от началото на пандемията. Издигнати от местни жители 28 параклиса закрилят Момчиловци. В празничните дни, белязани от противоепидемичните мерки, хотелите в селото бяха препълнени от туристи, уточняват от кметството. В условията на пандемия малките хотели са предпочитано място, според хотелиери.

Вирни се горе