Могилица и Сдружение "Родопски хайдути" в битката за приза "Пазител на традициите"

Могилица и Сдружение "Родопски хайдути" в битката за приза "Пазител на традициите"

Прочутото село Могилица, което преди време кандидатства в Книгата на рекордите „Гинес“ с впечатляващата чешма със статуя на дървена лъжица и бъклица в центъра си, ще се бори наред с Велико Търново и Перник за тазгодишната награда „Селище-пазител на традициите“ 2014.Творението на местния майстор бай Минчо Минчев е високо 4,3 м и побира 55 л. вода, а Могилица е прочуто като едно от най-магнетичните възрожденски селища, където традициите са живи и днес.

Старата столица Велико Търново и домакинът на ежегодния кукерски фестивал Перник пък влизат в битката за „Селище-пазител на традициите“ за втора поредна година, след като през 2013 г. призът бе спечелен убедително от Разлог с кукерския фестивал „Старчевата“.

От днес стартира гласуването в една от най-мащабните кампании, посветени на българските ценности и култура – „Пазител на традициите“ 2014. За пета поредна година българите ще могат да изберат най-достойните си сънародници, които с усилията си в областта на кулинарията, фолклора, занаятите и изкуството имат значим принос за съхраняването и популяризирането на българските традиции. Всеки, който желае, ще може да даде своя глас и за личност и организация-пазител на традициите.

Кампанията се организира от Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите-7 за пета поредна година. Специално за юбилея на инициативата, в седемте категории са номинирани всички досегашни предложения, без тези, които вече са получавали статуетката.

Редица известни българи, чиито имена са прочути в цял свят, са печелили статуетката „Пазител на традициите“. Сред тях са космическата Валя Балканска, магичната Нешка Робева, уникалният глас на фолкора Янка Рупкина, световноизвестният художник Кеазим Исинов и много други.

Тази година сред номинираните личат имената на певеца Иван Дяков, гениалния кавалджия Костадин Генчев, създателят на шопската сюита Ради Радев, скулптора Ставри Калинов, художниците Любен Пашкулски, Сули Сеферов и Димитър Митов-Комшин, прочутата майсторка на кулинарния специалитет от Банско „напфавок“ Дешка Кротева, младите таланти от дует „Рукатка“, създателят на Фестивала на наследството в Пловдив Йордан Детев и много други.

„За първи път кампания обединява в едно награди във всички области, където традициите са живи и трябва да ги познаваме и помним. Най-ценното в „Пазител на традициите“ е фактът, че отличава не само личности, чиито имена са прочути в целия свят, но и отваря врата пред младите майстори и таланти във фолклора и кулинарията, да покажат на какво са способни. Това е кампания, която гради ценности – защото всеки българин е пазител на традициите“, каза шеф Пеньо Иванов, организатор на инициативата. Топкулинарят е създател и на прочутия Национален фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град“.

Номинациите в категориите „Фолклор“, „Занаяти“, „Изкуство“ и „Кулинария“ са разделени в две групи – „млади“ и „големи“. Сред предложенията за организация на 2014 г. личат имената на Централен кооперативен съюз – една от най-старите организации у нас, Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“, сдружение „Родопски хайдути“ и много други.

Гласуването за номинираните пазители на традициите за 2014 г. ще продължи до края на октомври.

Наградите ще бъдат връчени на церемония на 14 ноември в София.

Вирни се горе