Много вярващи се събраха на Летен Никулден в Устово

Много вярващи се събраха на Летен Никулден в Устово

9 май се чества от Църквата като Ден на пренасяне на светите мощи на св. Николай Мирликийски Чудотворец от родния му град Мира, Мала Азия, в гр. Бари, Италия. След смъртта /343 г./ „тялото му е останало нетленно и до ден днешен мироточи целебна сила“, се посочва в житието на светеца.

Летен Никулден е вторият храмов празника на църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в Смолян, кв. Устово, който се отбелязва тържествено наравно с Никулден на 6 декември.

Днес божествената св. Литургия в храма бе отслужена от секретаря на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков от райковския храм „Св. Неделя“ заедно с енорийския свещеник Васил Маджаров, протойерей Станимир Минков от храм „Св. Атанасий Велики“ в Чепеларе и отец Иван Марински от смолянския храм „Св. Висарион Смоленски“. В помощ на служението бяха църковният хор с диригент Радка Чакърова и иподякон Илия.

Пред украсената с много цветя чудотворна храмова икона вярващите от рано сутринта започнаха да идваха, за да благодарят на Господ и светеца, да се помолят и да си запалят свещи за здраве преди да тръгнат за работа. Принесени бяха пити и хляб. Отслужен бе водосвет за здраве.

Иконом Запрян Шиков поздрави всички присъстващи на Литургията и припомни важни моменти от житието на св. Николай Чудотворец като епископ на град Мира и изявен противник на езичеството и арианството /непризнаващ божествената същност на Христос/. Неговите чудеса приживе и сега го определят като пазител на целомъдрието, покровител на плаващите, хранител на гладните. Иконом Запрян Шиков призова светеца да ни пази от беди, да закриля енорията, град Смолян и Майка България.

На всички бе раздаден благословен курбан.

Росица Примовска

Вирни се горе