Младите хора се информират предимно от интернет и социалните мрежи

Младите хора се информират предимно от интернет и социалните мрежи

Медиите на бъдещето едва ли ще погубят журналистиката

Уеднаквяване в отразяването на новините и информацията в традиционните медии – радио, телевизия и печат, кара хората все по-често да се информират чрез интернет. Това сочат данните и от анкетата на сайта SmolyanNews.com. Причините за това са много, някои от тях са както трудната икономическа ситуация, така и фактът, че онлайн медиите са информационно независими.

По данни на НСИ 68% от хората в страната ни ползват интернет, а 80% от хората до 29 години имат интернет и у дома.

В началото на февруари Ви попитахме: От къде се информирате за новините? 23% от анкетираните са дали отговор, че гледат новините по телевизията, 4% от гласувалите са посочили, че слушат радио, 66% са отговорили, че се информират от интернет и социалните мрежи, а едва 4% от вестниците.

Намаляването на интереса към традиционните медии не се дължи само и единствено на възхода на интернет. Хората в интернет могат да играят роля на много важен коректив на традиционните медии. Забелязва се и една тенденция към уеднаквяване в отразяването на информацията в традиционните медии, което само по себе си отблъсква голяма част от публиката, която очаква по-разнообразно съдържание. Критиките, които обществото е отправило към медиите през последните години, са свързани главно с политическите и икономическите зависимости.

Не можем да не отчетем и факта, че Фейсбук у нас също в голяма степен измества традиционните медии като източник на информация. Но това е съвсем различна тема, като не трябва да бъркаме Фейсбук с интернет?!

Целта на SmolyanNews.com ще е и за в бъдеще да предоставя на потребителите актуална и интересна информация.

SmolyanNews.com благодари на своите читатели!!!

Вирни се горе