Млади родолюбци от Смолян направиха музей

Млади родолюбци от Смолян направиха музей

Млади родолюбци от Смолян направиха музей, който работи безплатно за посетителите. Той се намира в Хаджичоневата къща в Устово, която е паметник на културата. Инициативата е дело на Сдружение „Родопски хайдути“, които за седем години внесоха колорит във всеки национален празник или честване в Смолянско, свързано с българската история. Десетки уроци по родолюбие, възстановяване на параклиси, откриване на паметни плочи- всичко с единствената цел да се съхрани националното ни самосъзнание и патриотичен дух.След като „Родопски хайдути“ печелят за 10 години къщата-паметник на културата, от община Смолян, започва същинската работа, за да превърнат чорбаджийската къща в музей на патриотизма, предаде Дарик.

"До ден днешен благодарение на устовци, смолянчани като цяло, успяваме да поддържаме духа на тази къща. Но за жалост все по-малко стават архитектурните паметници, виждаме напоследък как случайно падат или се палят. И точно в такива места всички тези старинни вещи се одухотворяват и някак си те оживяват в днешно време“, каза председателят на Сдружението Манол Ружинов.Много хора носят в музея вещи, които имат от своите предци-стари снимки, вещи, документи, книги. Тук са дрехите, които е носил Братан Шукеров, когато е бил застрелян. Също така има и бронзов калъп за фесове, капсулен пистолет от село Бостина, сабя френски образец от1819 г и много други ценни неща.

Разходите по поддръжката на къщата се поемат изцяло от членския внос на Сдружение “Родопски хайдути” и от дарения местни родолюбци. Младите юнаци са спретнали и своеобразен патриотичен магазин. Всеки, който посети къщата-музей може да закупи за спомен малко българско знаме за колата си, както и магнитче с лика капитан Петко Войвода, полк. Владимир Серафимов, както и други герои, свързани с историята на България. Също така се предлагат и тенсик с емблемата на Сдружението. По този начин всеки посетител може да подпомогне, дори и със скромна сума, функционирането на къщата-музей.

Вирни се горе