"Млади изследователи" от Смолян участваха в национална конференция

"Млади изследователи" от Смолян участваха в национална конференция

Представители на сдружение “Млади изследователи за младежко развитие” в Смолян участваха в Националната младежка конференция „Младите хора в съвременна България", която се проведе в София.

Форумът събра на едно място активни младежки представители на организации и неформални групи заедно с представители на администрацията, отговорни за провеждането на младежката политика в България. Официален старт на събитието дадоха Красен Кралев, министър на младежта и спорта и Андрей Новаков, член на Европейския парламент. Състоя се панел “Младите хора – активни участници в създаването на местни младежки политики”, с участието на Йорданка Фъндъкова – кмет на Столична община. По време на конференцията, участниците имаха възможност да дискутират, заедно с всички заинтересовани страни и да изнесат своите препоръки по теми свързани с младежките политики на национално и европейско ниво; връзката между образование и заетост, както и участието на младите хора в процеса на взимане на решение по въпросите, които ги засягат. Основна цел на събитието бе поставянето на акцент върху важността от развитието на младежките политики, осъществяването на структурен диалог между младежки представители и представители на администрацията, а също така и формулирането на конкретни препоръки за представяне пред отговорните институции и отстоявани от младежките организации. „Изключително сме доволни от качеството на проектите, които постъпиха в министерството", заяви министър Красен Кралев. „Имаме обаче и тревога, за това че не във всички областни центрове в България има създадени младежки неправителствени организации", добави Кралев. По думите му има системна грешка в организацията на работата с младите хора в България – отговорността за това е дадена на Министерството на младежта и спорта, а финансирането по европейските програми се управлява от Министерство на образованието и науката и Министерство на труда и социалната политика. „По този начин комуникацията и реализирането на програмите се затруднява. От април следващата година ние ще настояваме програмите за младежта, които се управляват от ММС да бъдат по-сериозно финансирани, за да имат и по-добър краен ефект", каза Красен Кралев.

Министър Кралев призова повече млади хора да бъдат активни и да взимат участие в политическия живот на страната. „Колкото повече свежи умове се включват в политическите партии, толкова по-нормален и лесен става диалога между тях. Не се страхувайте да взимате участие в политическите процеси, защото в крайна сметка става въпрос за вашето бъдеще", завърши министърът.

Националната младежка конференция „Младите хора в съвременна България" се организира за 3-ти път от Национален младежки форум. Събитието събира на едно място активни младежки представители на организации и неформални групи заедно с представители на администрацията, отговорни за провеждането на младежката политика в България.

Вирни се горе