Млади изследователи от Смолян ще се обучават на социална равнопоставеност и интеграция в Анкара,Турция

Млади  изследователи от Смолян ще се обучават на социална равнопоставеност и интеграция в Анкара,Турция

Сдружение“ Млади изследователи за младежко развитие“ изпрати на обучение двама младежи по проект, носещ името „Community Problem Solving финансиран по програма Еразъм+, който ще се проведе в Анкара, Турция за периода 21.05.2018 – 28.05.2018

Целта на проекта е установяване на социална равнопоставеност и интеграция, насърчаване на активното участие в обществото на развитие на тяхната артистичност и таланти. Чрез съвместни дейности, вниманието на участниците ще бъде насочено и към придобиване на знания и умения , чрез които да се осигури интерес на младите хора достъпа им до всички възможности на Програма " Еразъм +" .По време на проекта младежите ще бъдат насърчавани да проявяват толерантно отношение, уважение и разбирателство, както помежду си, така и спрямо всички хора.Ще се научат и как да се противопоставят на „езика на омразата“, който все по-често се употребява. Обучението е базирано на неформални методи и активности,водени от професионални фасилитатори и експерти. Участниците в проекта ще имат възможност да изложат своите идеи за преодоляването на проблеми като : насилие, дискриминация, расизъм, ксенофобия и неравенство между половете. Целта е младежите с общи усилия да разработят модел, приложим в различни ситуации, който да служи за превенция на всякакви опити за нарушаване на човешките права. След селекция бяха избрани: Стефан Витанов, Ибрахим Камбач Страни участници : Турция – домакин, България Чехия, Италия, Испания, Естония, Германия, Литва, Великобритания и Швеция . За своето участие всеки младеж според регламента на Еразъм+ ще получи Европейски сертификат “Youthpass” , признаващ неговото участие и придобитите умения и компетенции.

Организаторите припомнят,че имат спечелени партньорски проекти в Турция, Гърция, Италия, Полша,Великобритания и Испания.

На 1 и 2 юни 2018 година 8 000 млади хора от цяла Европа ще се съберат в Страсбург, за да дискутират политиките, свързани с младежта на най-големия младежки фестивал за политики на континента! По този повод ще замине младежки работник от самото сдружение.

+Тепърва продължаваме да се разрастваме, имаме цял отдел с доброволци, които ежедневно се занимават с международните отношения на нашето сдружение и нейното развитие. Важно е, че чрез подкрепа на организацията ни в цяла Европа ,ние можем да обменяме опит и да изпращаме много младежи в чужбина за да бъдат обучавани безплатно, да трупат знания и рутина. И там да виждат какво могат българските младежи, да видят на живо нашата сила и потенциал на младите в България. Всички младежи в Смолян заслужават подкрепа, защото всеки има в себе си потенциал, който по една или друга причина е подценяван в обкръжаващата го среда. Но заслужават много повече. И затова ние сме се заели с мисията да ги подкрепяме, мисля, че резултатите се виждат", съобщиха от Сдружението.

Предстои още много, това да сме най-силни не ни е достатъчно, искаме младите хора да заемат своето достойно място в обществото и това ще стане, имаме достатъчно ресурси за да го наложим, показвайки възможностите на новото поколение. Младите хора в Смолян са изключително борбени, имат качества и потенциал, на които редица държави може да завиждат. А младите са инвестиция, най-голямата инвестиция на една държава и на едно общество може да бъде в следващото поколение, само то може да промени с мисленето си и възможностите си заобикалящата ги среда. В цялото общество е необходима промяна в нагласата на мислене, премахване на подценяването към младите и позитивна нагласа за развитие, обясниха от сдружението.

https://www.facebook.com/youngimprovers/

Вирни се горе