Млади художници съчетаха творческа среща с дегустация на овчарска трапеза в смолянския музей

Млади художници съчетаха творческа среща с дегустация на овчарска трапеза в смолянския музей

Група студенти от Националната художествена академия в София гостуваха на Регионалния исторически музей в Смолян, където съчетаха творческа работна среща с овчарска трапеза от Родопите. Под ръководството на преподавателите си младите художници участват със свои творби в подредената в залите на музея изложба „Иманье без довършуванье“, посветена на устната традиция и музика на овчарските общности в Европа, осъществена в рамките на мащабния международен проект CANEPAL. Изложбата в Смолян е първата от общо седем, които ще бъдат организирани в различни европейски страни, партниращи си в проектните дейности.

„Проектът CANEPAL е един добър пример за това как европейската платформа за културно сътрудничество дава добри резултати. Беше важно да се срещнат създателите на произведенията в изложбата с музейните работници, които осъществяват връзката с публиката на изложбата с оглед на оптимизацията на комуникацията в музея. В основата на комуникативността на тази експозиция стои дизайнерският екип, ръководен от доцент Мирослав Богданов. Разбира се, голяма благодарност отправям към домакините на цялото събитие, госпожа Марева и нейният екип“ – каза докторът по история Леонора Бонева, куратор на изложбата „Иманье без довършуванье“. Цялостният дизайн на експозицията и мултимедийната част в нея са дело на колектив от катедра „Рекламен дизайн“ на Академията, оглавяван от ръководителя на катедрата доц. Богданов, преподавател по специалността „Пространствен дизайн“ и заместник-декан на Факултета по приложни изкуства в НХА и преподавателите към катедрата Теодор Лихов, Десислава Лазова и Светлин Балездров.

Директорът на РИМ „Стою Шишков“ Таня Марева изрази удовлетворението си от съвместната работа на изключително професионално ниво с гостуващите експерти и творци, която за музейната колегия е била не само предизвикателство, но и израстване. Тя изрази намерения и надежда за още предстоящи и вълнуващи общи проекти. Таня Марева подчерта значимата роля на доброволците при осъществяването на тематичната експозиция за нематериалното наследство на пастирските общности в Европа. Сред тях са смолянските актьори Никола Пашов и Емилия Ованесян, които озвучават с гласовете си легенди и митове, записани в мултимедиите, важна част в „раздвижването“ и „оживяването“ на изложбата „Иманье без довършуванье“. Други доброволци с труд и въображение пресътвориха от плъсти Легендата за Смолянските езера. Присъстващите в работната среща бяха поздравени с китка родопски песни и гайдарски свирни от група деца към детския фолклорен състав на читалище „Христо Ботев“ в Смолян с ръководител Марияна Каранлъкова. Презентация на процеса по изработването на DVD с пасторално пеене и инструментална музика от държавите-участнички в проекта CANEPAL инж.Атанас Калинков. Цялата информация с фото, аудио и видеоматериалите ще бъде достъпна на статичен уебсайт като има идея да се превърне в динамичен уебсайт, така че различните участници от България, Италия, Испания, Франция, Унгария, Гърция, Полша и Естония да могат да добавят и развиват информацията.

Студентите споделиха своите преживявания и практически опит при създаването на своите произведения по време на организираните творчески ателиета по проекта в специалностите „Текстил – изкуство и дизайн“, „Мода“, „Скулптура“, „Резба“ и „Метал“, съчетавайки придобиването на нови знания и творчески умения. Овенът „Годеш“, изработен от Венцислав Шишков, Михаела Каменова, Николета Иванова и Милко Бояров, участници в първия магистърски курс по специалност „Метал“ с ръководител Емил Бачийски, се превърна в символ на цялата изложба и любим експонат, привличащ погледа на посетителите. Това е авторска интерпретация на жертвения овен, избрано красиво и едро животно, което женихът украсявал с дарове за своята невеста в навечерието на сватбата според стар родопски обичай. 600 м желязна тел е огънала за руното на овена Михаела, Николета я заварила по специална технология, а Милко проучил и изработил традиционните бижута-дарове, с които се окичват рогата на овена, тежък над 100 кг. Екипът работил в един период почти денонощно.

На входа на експозицията посрещат посетителите интригуващите творби на младите скулптори – „Овенът“ на Георги Георгиев JOJO – І магистърски курс и „Тотем“ на Таня Павлова – бакалавър-дипломант . Овенът е магическо животно, присъства в най-старите цивилизации, едно от първите опитомени от човека, разказа младата скулпторка. Ръководители на двамата е доц. Цветослав Христов. „Пеещият“ овен на Мартин Йорданов е подарен на Историческия музей в град Брезник. Творбата е наречена „Гласовете на овена“, защото е изработена от десетки керамични чанове с различен цвят и големина, които при раздвижване „пеят“ с различен глас.

Пастирската дърворезба присъства чрез представените традиционни геги и овчарски рабош. Това е началото на дърворезбата, припомнихме си откъде е тръгнало това българско изкуство, споделиха авторите от специалността „Резба“ . При автентичното им изработване са използвали най-простия инструмент – ножчета. Студенти и ученици са авторите на вотивите, изработени в ателие по проекта в Националната художествена академия. Проектът „Лице в лице“ на специалността „Мода“ и Националния етнографски музей с ръководител доц. Анна Аврамова по идея на Аглика Мишкова е представен в експозицията с колекция моделирани овчарски звънци и хлопки от нетрадиционен материал. От същия материал са изготвени и нежните „витражи“, интерпретиращи овчарската тематика.

Голямото плъстено пано с изображенията на 108 фигури, е общо творение на студенти от І до ІV курс, магистри и докторанти в специалността „Текстил – изкуство и дизайн“ на НХА и ученици от Националната гимназия по приложни изкуства „Св.Лука“ под ръководството на Анна Бояджиева и майсторката Мариета Недкова. То е съставено от отделни елементи, на които са изобразени дамги за овцете, използвани за отбелязване на собствеността от различни стопани. Прави се съпоставка със старобългарските знаци /символи/. Приложена е рядко срещана техника на плъстене и трудна за изпълнение , показана от Вера Керелезова, описаха работата си Магдалена, Лили и Мария-Елиза, част от създателките на паното.

Отредено е място и за овчарски обредни хлябове за Коледа, Гергьовден и Св.Константин и Елена с пластична украса, представяща кошара, овчар с кучета, родови дамги и други символики от Смолянско, Троянско, Ловешко, Тетевенско. Колекцията от тестени експонати е замесена от ученици от Професионалната гимназия за хлебни и сладкарски технологии – София под ръководството на инж. Кръстина Асенова.

Творческият уъркшоп завърши с дегустация на традиционни ястия за овчарите и родопската кухня – чеверме, овче кисело мляко със сладко от боровинки, пататник и други специалитети. Участието на млади хора при подготовката на изложбата е заложено във философията на проекта CANEPAL – образованието като част от културата. Една от неговите цели е да достигне до широката публика и специално до училищата, да се привлече интересът на младите към селското културно наследство чрез иновативни и творчески образователни програми.

Вирни се горе