Млади фермери от Смолян с приоритет в прием на проекти

Млади фермери от Смолян с приоритет в прием на проекти

Областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие” ще приемат заявления по мярка 112 от програмата от 20 август до 11 септември 2012. Общият финансов ресурс за периода е 40 млн.евро. Средствата бяха пренасочени допълнително към бюджета на мярката със седма нотификация на ПРСР, поради големия интерес от страна на земеделските производители, съобщиха от фонда.

Новост при кандидатстването тази година е изискването стопанствата на кандидатите да имат 4, а не 2 икономически единици (ИЕ). Въвежда се и условие фермерите да докажат право за ползване на земята на цялото стопанство с документ за собственост, аренда или наем. Кандидатите трябва да изготвят бизнес план за 5 години. Приоритет ще имат фермерите със завършено средно или висше образование в сферата на земеделието, ветеринарната медицина или аграрната икономика, както и тези, които притежават сертификат за завършен 150-часов курс в същите области, Проекти за дейности, които се осъществяват изцяло в сектор „Животновъдство”, Проекти на млади фермери, чиито стопанства са в процес на преход към биологично производство, или са преминали към биологично производство и т.н., както и проекти от областите Благоевград, Варна, Габрово, Кърджали, Ловеч, Разград, Силистра, Смолян, София и Перник, обясниха още от ДФ “Земеделие”.

Последният прием по мярката е приключил през 2009 г. До момента ДФ „Земеделие” е сключил 4 045 договора за подпомагане на млади фермери с обща стойност на субсидиите 196 151 914 лв.

Вирни се горе