Младежкият център „Чисти сърца“ посрещна гости от Полша, Чехия и Италия

Младежкият център „Чисти сърца“ посрещна гости от Полша, Чехия и Италия

Младежкият център „Чисти сърца“ към храм „Св. Висарион Смоленски“ посрещна скъпи гости – учениците от Полша, Чехия и Италия, които са на обменно посещение по проект в Първо СО „Св. св. Кирил и Методий“ – Смолян. Това бе поводът да се изкаже от името на „Чисти сърца“ искрена благодарност на училището и директора Росица Шехова за взаимната подкрепа при възпитанието на децата в духовни ценности и родолюбиви традиции. „Чисти сърца“ започна своята дейност преди 8 години именно с ученици от 9 клас в Първо СО, записани в клуб „Деца-журналисти“.

Тъй като проектът, който изпълняват четирите държави по европейската програма „Еразъм плюс" – Италия, Чехия, Полша и България /тоест Смолян/, е насочен към изкуство, съвсем логично бе с радост децата от „Чисти сърца“ да посрещнат новите си гости-чужденци. Детският хор към „Чисти сърца“ изпълни за тях част от новия си репертоар песнопения, а учителката по вероучение Радка Георгиева представи чрез мултимедия дейността на центъра през последната година. Презентацията включва фотоси от 15 творчески и доброволчески прояви на “Чисти сърца”. Преводач на английски език, работен по проекта, бе Анастасия Гергова, завършила курса в клуба по журналистика и продължаваща да сътрудничи на центъра, както и всички завършили членове, вече студенти. Разгледани бяха и двете изложби: “Манастирите – убежище на вярата” и “Творим и спортуваме заедно – празник на Смолянските езера с децата от Съюза на инвалидите в Смолян”.

Проектът „Създай и бъди свободен“ за сътрудничество и обмен на добри практики обогатява учениците и от четирите държави, посочиха самите те. Ръководителката на партньорската група от смолянска страна учителката Дафинка Николова от Първо СО изказа благодарност за гостоприемството и за новите обогатени връзки. На всички гостенчета бяха подарени иконки на Св. Висарион Смоленски, духовен закрилник на Родопите, и брошурата „Нашият храм“, отпечатана с „доброволчески левчета“, които децата отделят от джобните си парички за благотворителна дейност.

„Чисти сърца“

Вирни се горе