Младежката банка е вече и в Смолян

Младежката банка е вече и в Смолян

Този вторник, 18 декември 2012 г. от 18:30 ч. в МИКЦ – Яко, Младежки дом, гр. Смолян ще се проведе среща за представяне на Младежката банка, организирана от НЧ „Бъдеще сега” 2006, с подкрепата на МИКЦ – Яко.

Какво е младежката банка (МБ)?

Младежката банка е ресурс създаден от млади хора за млади хора.

Младежката банка дава възможност на младежи на възраст от 15 до 25 години да създадат свой собствен паричен фонд за подкрепа на други млади хора в Смолян, които искат да реализират идеи в полза на общността.

Младежката банка дава възможност на младежите да работят в екип и е отлична възможност за тяхното личностно развитие, което е свързано с придобиване на лидерски и комуникационни умения и практически опит във вземането на решения, решаването на проблеми, управлението на събития и проекти, воденето на преговори и презентации, организирането на благотворителни събития и много, много още.

Младежката банка подкрепя младежки проекти и инициативи, които отговарят на нуждите на младите хора и имат за цел дългосрочно въздействие в полза за общността, развиват социални дейности и предприемачество. Младежката банка създава бъдещите лидери на града!

В България проектът започва едновременно в 8 града. В гр. Смолян, Младежката банка ще бъде координирана от НЧ „Бъдеще сега” 2006 и МИКЦ-Яко с подкрепата на Фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ). Младежите ще се обучат как се работи в екип, как се провеждат благотворителни и ПР – кампании и как се управлява Младежка банка. С помощта на ментор, младежите ще имат задачата за 3 месеца да съберат сумата от 5000 лева или повече с оглед създаването на фонд, който в последствие ще финансира идеи на техни връстници в полза на общността. Към събраните пари, ФРГИ ще се добавят още толкова! Повече за Младежката банка на: http://www.youthbank.org/ и http://gudevica.org. Посетете и страницата на МБ Смолян във Фейсбук: https://www.facebook.com/MladezkaBankaSmolan?fref=ts.

Как да се включите?

Елате на срещата за представяне на Младежката банка на 18 декември в МИКЦ – Яко от 18:30 часа! Смелите мечти са с предимство, а желанието за участие и развитие е вместо CV, изпратете ги в кратка мотивация до Росио Родригес на ro@gudevica.org до 21 декември 2012 или малко преди края на света, такъв какъвто го познавате!

Златните правила на Младежката банка

Младите управляват

Младите хора, които създават Младежкa банка, взимат решения как се разпределят парите в рамките на тяхната общност. Ролята на възрастните в Младежката банка е да предоставят обучение, подкрепа и съвети на младите хора, а не да вземат решения от тяхно име.

Отворена за всички млади хора

Младежката банка е отворена за всички млади хора, които искат да направят промяна в тяхната общност. МБ приветства кандидатури от млади хора, които не получават същите възможности, които другите могат да имат. Например млади хора в или напускащи социални заведения, бездомни млади хора, млади болногледачи, млади хора с увреждания, младежи от малки етнически групи.

Участие и включване

Всеки член на МБ има равна възможност да представи своята гледна точка и да реши как ще се разпределят средствата.

Насърчаване на разбирателството и зачитане на различията

МБ дава възможност за младите хора от различен културен, религиозен и политически произход да се обединят в една безопасна среда, да споделят опит и да развиват разбиране и уважение един към друг.

Ясни и честни методи на отпускане на средства

Начинът на взимане на решения на МБ гарантира, че всички отпуснати пари са разпределени справедливо и процесите, които се използват за проверка на начина на изразходване на средствата, са ясни и прозрачни.

Кажи го така както е!

МБ използва чист и разбираем език, така че всички обучения, публикации, формуляри за кандидатстване и други да са лесни за четене и разбиране.

Развитие на младежките умения и опит

Използвайки спектър от творчески и забавни дейности МБ предлага на младите хора нови преживявания, нови умения и нови знания, осигуряващи им възможност да правят неща, които нормално не биха имали шанс да направят.

Размисъл и оценка

Екипът на МБ отделя време да погледне назад във всичко, в което са участвали. От обученията изграждащите екипа дейности през това, как се вземат решения и вида проекти, които финансират. Те разглеждат това, което работи добре и решават дали следващия път биха променили нещо.

Празнуване

МБ вярва, че е важно да се отпразнуват и двете: упоритата работа на младите дарители, които щедро дават времето си, а също и да приветстваме младежите, които използват даренията, за да направят нещо различно в общността, в която живеят. Като домакини на празничното събитие младите дарители и тези, които са получили финансиране, както и членовете на местната общност могат да дойдат заедно, за да се отпразнува въздействието на МБ в рамките на нейния обхват.

Инициативата и реализацията на Младежката банка в Смолян стават възможни благодарение на Фондация Работилница за граждански инициативи и с подкрепата на МИКЦ-Яко.

Каним всички млади граждани на община Смолян на възраст между 15 и 25 години да се включват в най– новата инициатива за подкрепа на младежки идеи в България!

Вирни се горе