Младежи от пет страни обсъждат безработицата в Момчиловци

Младежи от пет страни обсъждат безработицата в Момчиловци

Младежи от България, Азербайджан, Германия, Македония и Русия пристигат в Момчиловци, за да обсъдят младежката безработица и българските политики и практики за справяне с нея. Проектът, по който ще работят се нарича “Зелено ежедневие – млади и стари заедно срещу младежката безработица”. Той ще се проведе от 13 до 25 юли, съобщиха от пресцентъра на общината. Финансиран е от Национален център “Европейски младежки програми и инициативи”, програма “Младежта в действие”.

Целта на проекта е да се активира младежкото предприемачество, да се проучи опитът на възрастните жители, да се запознаят младежите с традиционните практики, с местната култура и бит. Предвидено е съвместно участие в различни дейности на млади безработни или такива, включени в програмите за временна заетост в Момчиловци и възрастните жители на селото. За да се запознаят младежите с ежедневието на местните хора, семейства от Момчиловци и Кутела ще ги приемат и включат в своята ежедневна работа в дните от 17 до 19 юли. Заедно ще приготвят традиционни ястия, ще берат гъби и горски плодове, ще косят и ще се грижат за домашните животни.

Разходите по посрещането на младежите се поемат по проекта. Организаторите са предвидили и среща-инструктаж за разясняване на задачата за хората, които поемат ангажимент, в Норвежката къща – ДАНО Център на 16 юли.

Срещи – разговори, посветени на младежката безработица, ще се проведат на 18 и 25 юли от 18 часа. Резултатите от проекта ще бъдат представени пред общинските власти.

Откриването на проекта е на 13 юли в 10 часа. Очаква се младежите от 5-те страни да пристигнат на 12-ти. В програмата им са включени интересни мероприятия за опознаване и популяризиране на техните култури като народни песни и танци на страните-участнички, национални вечери на България, Македония и Русия, ден на Германия и ден на Азербайджан, гостуване в Райково и др., обясниха още от общината.

Вирни се горе