Младежи от 6 държави дискутираха живота в градската среда като екология

Младежи от 6 държави дискутираха живота в градската среда като екология

Сдружение „Екосвят Родопи“ – Смолян е домакин на международен младежки обмен по Програма „Еразъм+”. Участниците от Гърция, Португалия, Румъния, Грузия и България дискутират проблемите на градската среда от гледна точка на екологията.

С голяма загриженост младежите от Грузия и България говорят за „водещите” позиции на двете държави по замърсен въздух. Участниците от Португалия споделят практиката на градовете там да поддържат зелени системи с красиви паркове. Румънския екип постави темата за влиянието на туризма върху екосистемата на градовете. Оказва се че всички теми са интересни и важни – това личи от много оживените дискусии.

Интернационалната група отбеляза Европейската седмицата на мобилността със среща в Регионалната инспекция по околна среда и водите в Смолян и изключително интересен разговор за практическите мерки, с които всеки може да допринесе за намаляване на вредните емисии в атмосферата. Особен интерес предизвика и темата за „непознатите ни съседи” – прилепите, които живеят в сградите в градовете и са част от градската екосистема.

Всички са впечатлени от прожекцията в Планетариум Смолян. А на Световния ден на мира младежите посетиха Музея в Смолян и се присъединиха съм инициативата „Нека първият им звън изрече думата „мир“ – Камбанен звън из цяла Европа“ чрез звъна на чудесната експозиция от чанове в музея организирана в рамките на Европейските дни на наследството.

Сериозните теми които разискват не пречат на младежите да се забавляват. Всяка вечер е посведена на една от държавите. Храна, песни, танци – тук има вече приятели. Всеки демонстрира традиции от своята държава. И се уверяваме, че културното наследство е тук, в младите хора от различни държави, които истински обичат страната си и искат да бъдат приятели. Това е бъдещето.

Вирни се горе