Млада американка намери съпруг и вдъхновение за пътепис в Широка лъка

Млада американка намери съпруг и вдъхновение за пътепис в Широка лъка

Младата американка Уитни (не Хюстън, но с българска фамилия по съпруг), докато била доброволка от американския “Корпус на мира” в България, успяла да се влюби в родопската перла Широка лъка и в българския си съпруг. В резултат се появил личният й сайт с интригуващо-подканващото име, което в превод би звучало, “Мома среща България”. Както сама съобщава там, оставало й само да си отгледа едно българо-американче.

Кметът на Широка лъка Седянков отсега е поел ангажимент да го кръстят в историческата църква на селото /построена за 38 дни през 1834 г./. Местният млад и модерно скроен свещеник пък щял да му стане учител по ски и сноуборд като поотрасне, защото според оценка на широколъшкия кмет тази новодошла в Родопите задокеанска мома със своя сайт е направила повече пиар за България и особено за родопското село, отколкото все още неуволнените чиновници, забъркали новогодишния телевизионно-президентски гаф със Скалистите планини от САЩ. Най-новата амбиция на кмета Седянков е да направи трансгранична кукерска фестивална ос Ксанти-Златоград-Широка лъка-Раковски.

От сегашната управа на община Смолян най-после отпуснали 120 лв. за членски внос на Широка лъка в Европейската фондация на карнавалните селища (ФЕКГ). Селският кмет дори вече поканил президента на ФЕКГ Ван дер Кроон да гостува в Широка лъка, та дано инициативата му за “Трансродопски еврокукери” да намери подкрепа. Кукерският празник „Песпонеделник“ в Широка лъка /първият понеделник на м. мрат/ наред с Празника на розата в Казанлък са единствените български фестивали, включени в световния фестивален справочник.

За празника /1-3 март 2013 г./ кметът е отправил и специална покана към американката Уитни, създателката на оригиналния сайт, да гостува отново в Широка лъка и ако й хареса да добави нови безплатни впечатления в него за родопското гостоприемство.

Вирни се горе