Митрополит Николай благослови смолянчани и призова Божията Майка да ги закриля винаги

 Митрополит Николай благослови смолянчани и призова  Божията Майка да ги закриля винаги

„Искрено ви обичам, моля се за вас Света Богородица да ви пази, защото чувствам, че сърцата ви са отворени за Нея.“ Така се обърна към богомолците в препълнената църква „Св. вмчца Неделя“ в Смолян. Той пристигна тук на 10 август, за да отслужи Молебния канон на Пресвета Богородица, който се чете всяка вечер по време на Богородичния пост от 1 до 15 август. За радост и умиление на родопчани той донесе чудотворната икона на Божията Майка „Златна ябълка“ като знак, че зачита желанието им да се докоснат до светинята и да се помолят. В сряда иконата бе в Чепеларе, в петък вечерта ще бъде в Златоград.

Тържествен камбанен звън извести пристигането на Негово Всокопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в Смолян заедно с чудотворната икона „Златна ябълка“. Той възглави вечерното богослужение с Богородичния акатист, в което участваха викарният му епископ Арсений, духовници от митрополията и митрополитският хор „Св.ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев/ от кв. Райково/. Заедно с тях бяха архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион и свещеници от Смолян и околията.

Да почетат Св. Богородица и служението на митрополита в храма пристигнаха областният управител Недялко Славов, заместникът му Владимир Гърбелов, кметът на Смолян Николай Мелемов, кметът на Чепеларе Славка Чакърова, командирът на 101 Алпийски батальон подп. Димитър Кацаров.

По време на Вечернята и след това стотици вярващи , смълчани и с блага тръпка, преживяваха всеки по своему радостното духовно събитие – чудотворната икона на Пресвета Богородица „Златна ябълка“ да бъде донесена в Смолян специално за тях, да остане цяла нощ в храма и всеки да има възможност да нощува до нея и да й се моли.

В края на последованието митрополит Николай обясни защо са благодатни Богородичните пости и защо да се радваме на успението на Божията Майка. Напускайки земния живот, Тя не умира. Нейният син Иисус Христос заедно с ангели и светци слиза от небесата за душата Й. След три дни възкръсва, стои пред Божия престол и се моли за нас. Може да заличи греховете ни, ако се покаем, може винаги да ни помогне и никога да не ни изостави, ако вярваме и благодарим.Тя е покровителка на майчинството, на здравото семейство и на децата.

Ние имаме опората и нерушимата стена на Света Богородица, заяви митрополит Николай . Тя ще ни спаси, ще ни защити, ще бди над нас, стига само ние да я търсим. А какво означава да я търсим? Това означава да обичаме нейния Син и наш Господ и да спазваме волята Му, която е истинският път за нашия живот. Той припомни съвета на апостол Павел до филипяни: „Вие трябва да имате същите мисли, каквито е имал Иисус Христос.“ Колко актуално звучи това, възкликна владиката, особено в днешно време, когато са подменени ценностите. Затова е нужно да възпитаваме децата ни на вяра, както е въведена в храма на 3 години Дева Мария. Така върху детските души още от малки, а по-късно и в училище, да се отобразяват Христовите добродетели и ценности.

Като каза: „Имам духовното щастие да бъда с вас, Господ да напъти моите стъпки да съм тук и да се помолим заедно на Божията Майка“, митрополит Николай поздрави всички миряни и се обърна специално към областния управител, че по негова молба чудотворната икона е тук и благодари за духовната му потребност, която е похвална. Благодари и на кмета на Смолян за това, че винаги оказва подкрепа. Светската, духовната и войската власт сме заедно, заключи той. Бог да ни закрил

Росица Примовска

Вирни се горе