Трайков обеща заплати на миньорите от Мадан

Трайков обеща заплати на миньорите от Мадан

Според министъра ръководството на “Горубсо-Мадан” ще изплати задълженията си, но миньорите не вярват на Валентин Захариев и стачката продължава

Ръководството на “Горубсо-Мадан” се ангажира да изплати в понеделник 700 хил. лева от задълженията за заплати към работниците.

Това заяви пред протестиращите миньори в Мадан министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след разговори с представители на ръководството на минното дружество.

Според министър Трайков най-важното в момента е миньорите да получат възнагражденията си, а след това ще се мисли за концесията на минното дружество.

Протестиращите миньори заявиха, че не вярват на собственика на дружеството Валентин Захариев и искат прекратяване на концесията.

От щаба на миньорите посочиха, че протестът продължава.

При разговорите на министъра с представители на “Горубсо-Мадан” е договорено в понеделник да се изплатят и дължимите суми за електричество, така че да се възстанови нормалното електрозахранване в мините.

От ръководството на предприятието са се ангажирали пред министър Трайков да се изпълнят и предписанията за безопасност на Инспекцията по труда.

Трайчо Трайков обяви пред бунтуващите се миньори, че очаква да бъде информиран в понеделник дали работещите в “Горубсо” са получили по сметките си обещаните суми.

На днешната среща с министъра е постигната договореност до две седмици да се изплатят и останалите дължими суми за заплати.

Минното предприятие дължи суми за заплати за последните месеци около 1,1 млн. лв., като сред задълженията има просрочени плащания и за май 2011 г.

Министър Трайков заяви, че е необяснимо защо “Горубсо-Мадан” има загуби, след като експлоатира двете най-богати рудни находища в региона и цените на металите са добри.

Повече от седмица стачкуваха работниците в друга фирма на Валентин Захариев – Оловно-цинковия комбинат в Кърджали. В крайна сметка металурзите се споразумяха с ръководството на комбината и ще се върнат на работа.

Вирни се горе