Министър Станков в Смолян: Планинското животновъдство ще е сред приоритетите ни в преговорите с Брюксел

Министър Станков в Смолян: Планинското животновъдство ще е сред приоритетите ни в преговорите с Брюксел

Планинското животновъдство ще е сред приоритетите ни в преговорите ни с Брюксел по новата Обща селскостопанска политика, заяви министърът на земеделието и храните проф. Иван Станков на среща със земеделски производители в Смолян.

По думите му за краткото време на мандата си правителството има за задача да разработи нова аграрна политика и стратегии за развитие на приоритетни отрасли. Според него освен животновъдството трябва да се развиват слабите отрасли като зеленчукопроизводство, овощарството, пчеларството. Подпомагането на тези сектори може да се осъществи посредством договорената от Съвета на министрите на ЕС възможност 12 на сто от директните плащания да са обвързани с производството.

Министър Станков запозна смолянските земеделци с проведените разговори в Брюксел миналата седмица като посочи, че друг основен приоритет в новата ОСП ще е подпомагането на малките ферми, предвид, че в Смолянска област такива са повечето производители. Ще се отворят нови мерки за подпомагане на бутикови млека, билки, биоземеделие, етерично-маслени култури и др.

В петък към Министерството на земеделието и храните ще заработи Бизнес-научен съвет, който ще обсъди стратегиите и приоритетите на аграрната политика, съобщи още министърът.

Земеделските производители от Смолян, споделиха свои конкретни проблеми, свързани основно с изплащането на субсидии и подобряване работата на администрацията.

Вирни се горе