Министър Лиляна Павлова: Рехабилитирани са 120 км пътни участъци в област Смолян

Министър Лиляна Павлова: Рехабилитирани са 120 км пътни участъци в област Смолян

Регионалният министър присъства на въвеждането в експлоатация на 4 км от главната пътна артерия на Смолян

Днес се пускат за движение последните 4 км от общо 120 км, които успяхме да рехабилитираме в Област Смолян през двете години от втория мандат на кабинета Борисов, за което инвестирахме 130 млн. лв. Област Смолян е уникална с това, че до тук няма жп линия, има само пътища, затова те са носител на поминъка, на възможността за хората да пътуват, да работят, възможност да се развива туризма. Това съобщи днес министърът на регионалното развитие и благоустройството (в оставка) Лиляна Павлова при откриването на новопостроения участък от обходния път на областния център. Церемонията се проведе в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов, председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов, областния управител на Смолян Недялко Славов и кмета на града Николай Мелемов. Регионалният министър напомни, че строителството на близо четирите километра от главната пътна артерия на Смолян е започнало през 80-те години на миналия век, но не е било завършено. Благодарение на усилията и волята на министър-председателя Борисов осигурихме 26 млн. лв., за да може те да бъдат довършени и днес да бъдат факт, отбеляза Павлова. Тя благодари на строителя, който за 100 дни е изпълнил чакан повече от 25 години обект.

Изцяло реновирахме и завършихме ремонта на пътя на участъка от Асеновград до Смолян, като инвестицията в участъка с дължина 50 км е за над 60 млн. лв. от бюджета и съфинансиране от Европейска инвестиционна банка, напомни Павлова. В момента това е най-безопасният участък през деня и през нощта, защото на него вложихме най-новите технологии, осигурихме най-осветените тунели, монтирахме двойни мантинели и такива за мотористи, интелигентни знаци, които променят своето наименование в зависимост от ситуацията, обясни тя и допълни, че това е най-добрият планински път, в който са вложени най-иновативните и модерни технологии за пътна безопасност. Министърът отчете, че вече е завършен и друг важен участък в областта – от Смолян до Стойките, в който са инвестирани 27 млн. лв. европейско и национално финансиране и в резултат 25 км вече са прекрасен панорамен път с велоалея. Тя напомни, че са рехабилитирани също пътищата от Смолян към Пампорово, към Предела и към Рудозем. Министърът подчерта, че инвестициите в областта са не само в пътища. Продължихме с програмата за саниране, посочи тя и обясни, че в момента се изпълняват 35 сгради в рамките на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. През следващата година могат да бъдат обновени още 60, каза още тя и подчерта, че така голяма част от сградите в Смолян, които влизат в обхвата на програмата, ще бъдат изпълнени. Тук са първите сгради, 10 от които вече са открити и в които в резултат на санирането сметките на домакинствата са спаднали със 70%. С програмата подкрепихме не само домакинствата, но и малкия и среден бизнес в региона, подчерта Павлова. Тя напомни, че на общината са предоставени 20 млн. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, за да продължават инвестициите за улици, велоалеи, пешеходни тротоари, както и в енергийна ефективност на училища и детски градини. Надявам се с това цялостната инфраструктура не само в Смолян, но и в останалите общини в областта да стават все по-хубави, заяви министърът. Новоизграденият участък с дължина 3,65 км от обходния път на Смолян започва от митницата в кв. „Устово“ и завършва при местността Бункера на кв. „Райково“. Със строителството на пътната отсечка се осигурява връзка на път II-86 Асеновград – Смолян и път III-866 Смолян – Рудозем като се избягва преминаването през кв. „Устово“ на гр. Смолян. Инвестицията е за близо 28 млн. лв. с ДДС.

Изграждането на обходния път започва в периода 1988-2004 г. и е преустановено поради липсата на средства. В момента в експлоатация е 4,8-километров участък между кварталите Смолян и Райково. През ноември м. г. Управителният съвет на АПИ включи изградения сега участък към лот 14 на „Транзитни пътища V“. По проекта е доизграден тунелът в квартал „Устово“ с дължина 421 м, който е с две платна по 3,75 м и два тротоара, както и LED осветление. Рехабилитирани са 990 м от съществуващия път. Построени са 5 моста – над реките Бяла и Черна. Чрез три кръгови кръстовища се осигурява безопасната връзка с основни пътни артерии в областния град. Едното кръстовище е при пътен възел „Юг“, второто е при пресичането с път III-868 Смолян – Рудозем, а с третото кръстовище се осигурява връзката на обходния път на Смолян с бул. „Тракия“ в квартал „Райково“. По проекта са изградени още подпорни, укрепитена и облицовъчни стени. Новият участък от обходния път на Смолян е с нови ограничителни системи, хоризонтална маркировка и нови пътни знаци. Изпълнител на строително-монтажните работи е „ИСА 2000“ ЕООД. Строителният надзор е осъществен от „Пътинвестинженеринг“ АД.

Вирни се горе