Министър Дянков с конкретни предложения за болницата в Девин

Министър Дянков с конкретни предложения за болницата в Девин

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков представи на заседание на общинския съвет в Девин предложение за възстановяване на дейността на заведение за болнична помощ в Девин, съобщи БТА.

Министър Дянков присъства на извънредното заседание на общинарите, което обсъжда проблема с неработещата от повече от година МБАЛ – Девин. Предложението на вицепремиера предвижда откриване в Девин на филиал на МБАЛ – Смолян, който да използва сградата на досегашната общинска болница.

Докато съветниците разглеждаха вариантите за възстановяване на болнично заведение, стотици протестиращи жители на Девин, Доспат и Борино очакваха пред сградата на общината решението на казуса с МБАЛ – Девин.

Предложението на министър Дянков предвижда да се учреди дъщерно дружество към МБАЛ – Смолян, а за предоставяне на сградата на бившата болница да се учреди ограничено вещно право на ползване на имота за срок от 10 г. в полза на новото дружество. Така ще се избегне рискът да се налагат запори върху сградата от кредитори на МБАЛ – Девин.

От своя страна държавата се ангажира да осигури финансиране за оборудване на болничния филиал, като дейността на болницата в Девин ще бъде възстановена в обем, в който да бъдат покрити изискванията на медицинските стандарти.

Според вицепремиера оптимистичните прогнози предвиждат откриването на филиал на МБАЛ – Смолян, в Девин да стане за 4-5 месеца. Предложението на Дянков е подложено на обсъждане от общинския съвет.

Вирни се горе